Završili ste faks i tražite posao? Ovde je 5 taktika koje će vam pomoći!

1. LinkedIn
Ovih dana više nije ni pitanje imati profil na LinkedInu ili ne. Ono što možda ne znate, jeste da je upotreba ključnih reči najbitija tehnika da se probijete. Poslodavci koji traže kandidate upisuju specifične ključne reči koje su direktno povezane sa poslom koji treba da se obavlja. Zato se pobrinite da vaš profil sadrži reči koje koriste vaši potencijalni poslodavci.

Kako biste ovo postigli, pažljivo pogledajte opise poslova na koje se prijavljujete, i onda se pobrinite da vaš profil (i vaš CV) odgovaraju ključnim rečima u tom opisu).

2. Obratite pažnju na skrivene poslove
Neke kompanije stvaraju skrivene oglasne table na svojim sajtovima, kako bi suzili izbor kandidata na posvećenu, jedinstvenu i aktivnu publiku. Na primer, Dice i Mashable imaju oglasne table koje su savršene za one koji imaju talenta u oblasti tehnologije.

3. Pretvorite svoj smartfon u centar za razvoj karijere
Postoje desetine aplikacija za one koji traže posao - fokusirane su na sve od pronalaženja poslova, do pravljenja CV-a. Ako niste sigurni koje među njima su prava stvar - evo nekoliko od kojih možete da počnete:

JobAware - Besplatna alatka koja kombinuje resurse, potrage za poslovima, prati napredak i poredi gradove.

Resume Builder Pro
- Aplikacija koja vam pomaže da brzo i lako da osvežite svoj CV kako bi se videli najskoriji podaci i iskustvo.

Interview Questions Pro - Priprema vas za razgovore za posao, postavlja najčešća pitanja tako da možete da vežbate svoje odgovore.

SuperJobSearch - Alatka koja nudi sve od liste poslova u regionu, profesiji do profesionalnih saveta.

IPQ Career Planer - Aplikacija koja kandidatima pomaže da na osnovu opisa sposobnosti i iskustva pronađu za koji tip posla su idealni.

LunchMeet - Jedinstvena aplikacija koja vam omogućava da se nađete sa drugim profesionalcima sa svog polja na ručku.

4. Kontrolišite društvene medije, ne dozvolite da oni kontrolišu vas
Dakle, slike na kojima ste pijani ili polu-goli, moraju da lete. Ili ih makar stavite u privatni folder i omogućite pristup samo određenom broju prijatelja, kako potencijalni poslodavac ne bi mogao da ih vidi. Ali, osim što morate da "počistite" svoje profile, društvene mreže su savršen način da prikažete svoju ličnost i šta ste postigli u karijeri. Evo nekoliko saveta kako to da uradite:

Pokažite svoju najbolju stranu
Pobrinite se da su slike koje koristite kao osnovne na profilima društvenih mreža profesionalne, i da vas pokazuju u svetlu u kom želite da vas potencijalni poslodavci vide.

Budite dosledni
Ako na vašem LinkedIn profilu piše da ste internista u marketinškoj agenciji, a na fejsu piše da radite u restoranu, vašim potencijalnim poslodavcima će ovo biti znak za uzbunu. Pobrinite se da vam se podaci na različitim profilima poklapaju.

5. Pripremite se za jednostrani intervju
Video razgovori za posao postaju sve popularniji, jer štede vreme i resurse. Mnoge kompanije koriste ovaj tip razgovora kao prvi krug. kako biste dobro prošli na video razgovoru, isprobajte neki od ovih trikova:

Debug! Isprobajte sa prijateljima ili porodicom preko Skajpa, što vam lagodnije bude da koristite ovu tehnologiju, to su veće šanse da ćete delovati prirodno i ostaviti dobar prvi utisak.

Najčešće greške koje kandidati prave su sedenje predaleko od kamere i mikrofona i propust da centriraju sebe na snimku. Ponovo, malo vežbe će i ovo da sredi.

Pobrinite se da svetlo bude ispred, a ne iza vas.

Osim što ste se vi obukli profesionalno i poslovno, "presvucite" i svoje okruženje. Možda izgledate sjajno sa kravatom, ali taj poster na zidu iza vas neće ostaviti najbolji utisak.

Upotreba ovih digitalnih taktika može da vam pomogne da steknete prednost nad drugim kandidatima, ali, čak iako ne upale odmah, imajte na umu da potraga za poslom ume i da potraje.

T.D.

Pogledajte još