Upoznajte zvezde Sajma tehnike i tehničkih dostignuća!

Uprkos tome što je na ovogodišnjem Sajmu nastupilo preko 500 izlagača, nekome ko nije stručan u nekoj od ovih oblasti, sve to izgleda kao gomila mašina kojima je mesto u nekoj fabrici. Ali, ova dva štanda se bitno razlikuju. Za početak po tome što ćete ispred njih videti veliki broj mladih koji se guraju da bolje vide ono što se tu nalazi.

(old_image)

"Ko je spretniji - čovek ili robot?"
Ko želi da se oproba u gađanju na koš protiv jednog robota, sad ima priliku. čak, ako ga pobedite, imate šansu da dobijete vredne nagrade koje poklanja šasopis IRT3000.

Pre nego što rešite da se takmičite sa njim, imajte na umu da ga zovu ABB Jordan, po poznatom košarkašu.

(old_image)

To je zato što je malo je teže pobediti ga, pošto mu je preciznost šuta 95%. Igra sa njim ima više verzija. U prvoj se igrač i robot takmiče ko će pre pogoditi sva tri koša,tj. ko će u određenom vremenu pogoditi više koševa po tačno određenom redu. U drugoj verziji pobednik je onaj ko u određenom vremenu skupi veći broj poena, pri čemu koševi imaju različite vrednosti u poenima.

Kako tvrde promoteri sa štanda, igra je "fer plej", čovek je u mogućnosti da pobedi robota, jer robot ima samo jednu loptu, a čovek na svom igralištu dve, pa zato tokom utakmice, čovek može da pogodi koš 16 puta dok robot može samo šest do sedam.

MARKO (Mobilni Antropomorfni Robot Kognitivnih Osobina) je oduševio sve posetioce.

(old_image)

Projekat Fakulteta Tehničkih Nauka je još uvek u radovima, tako da mu "fale" ruke, noge i trup, ali nam kažu da će do sledećeg Sajma Marko trčkarati naokolo i mahati posetiocima.

Za sada, on reaguje na glasovne komande, javlja se kad ga probude, odgovara na pitanja, a pokazuje i odakle su mu koreni - povremeno je malo tvrdoglav. Kad ste mu u vidnom polju prati vas očima i ponekad namigne. Definitivno vredi posetiti ga, makar samo da biste videli kako se iznenadi posetiocima!

(old_image)

foto:Nadlanu
T.D.

Pogledajte još