Promene na vidiku: Gmail uskoro pametniji i bolji?

Svi Google proizvodi se konstantno testiraju u "bekstejdžu" kako bi im se dodale nove opcije, a pošto je Gmail onolikio visoko na njihovoj listi prioriteta koliko je to moguće, nema manjka ideja za poboljšanje najpopularnijeg mail klijenta.

Gmail bi u skorije vreme mogao da doživi potpuni redizajn. Google je nedavno pozvao određen broj ljudi da testira njihov novi interfejs za najpoznatiji e-mail klijent na svetu. Nova verzija Gmail-a, za koju nije izvesno da li će ikada ugledati svetlost dana, raščišćava sa elementima dizajna koji su bili prisutni od samog početka ovog servisa.

Pre svega, sidebar je zamenjen sa “slide-in” panelom. Dugmići kao što je “compose” za pisanje novih mejlova pomereni su u donji desni ugao, a tu je dodata i nova mogućnost, podsetnici. Kao i na Androidu, moguće je “reći” Google-u da vas podseti na određeni datum kako bi odgovorili na neki mejl.

(old_image)

Hangouts koji je zamenio čet servis Google Talk je takođe integrisan u interfejs. Sam dizajn doživeo je ogromne promene i sada mnogo više podseća na Google Now. Redizajn podseća na onaj koji se takođe radi za mobilne telefone. Nova test verzija donosi i neke nove funkcije, kao što je na primer odlaganje mejlova za kasnije čitanje kada će se oni opet pojaviti na samom vrhu inbox-a.

(old_image)

Zvezdice kojima smo označavali bitne mejlove zamenjene su sa “iglama (pins)”, i te mejlove je moguće postaviti na sam vrh inbox-a. Dodati su Travel, Purchase, i Finance pored već postojećih Social, Promotional, Updates i Forums tabova koji služe da inbox Gmail-a bude pregledniji i organizovaniji.

Nažalost, nismo mogli da saznamo datum kad će ove promene biti ubačene, kao ni da li će izgledati baš ovako, ali po onome što se nalazi na ovim slikama, vidimo da je Google voljan da napravi novi korak u razvoju Gmaila. Uz malo sreće, novi i bolji interfejs će nam uskoro svima biti na raspolaganju.

T.D.

Pogledajte još