Poplava hipstera: A, šta je to hipster?

0

Ovih dana su svi hipsteri. Oni su bili kul pre nego što je bilo kul biti kul, ali sada je to mejnstrim, tako da oni više ne žele da budu kul, samo što – ah! – sada nemaju izbora.

Jedini problem je što su hipsteri postali mejnstrim koliko je to moguće, i sad su veliki deo moderne potrošačke kulture kojoj zapravo treba da budu suprotnost.

E, sad, kad smo već tu, da vas pitamo – znate li ko su hipsteri? I to nije pitanje u smislu umete li da pokažete prstom kad ih vidite na ulici, nego da li znate šta oni predstavljaju?

Hipsteri su podkulturna grupa muškaraca i žena koji su uglavnom u svojim 20-im i 30-im godinama, a vrednuju nezavisnu misao, kontra-kulturu, progresivnu politiku, poštovanje umetnosti, indie-rok, kreativnost, inteligenciju i duhovite opaske.

Zanimljiva moda
Iako je „hipsterizam“ zapravo stanje uma, često je upetljan sa specifičnim stilom odevanja.

Hipsteri odbacuju kulturno neinformisane stavove mejnstrim konzumenata mode, i često ih možete videti kako nose odeću koja je vintaž ili kupljena u second-hand radnjama, uske pantalone, starke i naočare sa debelim ramom, koje često nemaju stakla.

foto:yayimages.com/selenamay

I muški i ženski hipsteri nose vrlo androgene frizure koje su kombinacija neurednog šišanja i asimetričnih šiški na stranu.

Taj stil je često pažljivo stvoreni rezultat rada frizera nekog od urbanih salona i menjstrim potrošači ga se uglavnom klone.

Sve to u pokušaju da se izgleda „kul bez truda“, urbano i boemski.

Inteligencija grupe kao celine
Uprkos predrasudama koje su izazvane njihovim estetskim ukusom, hipsteri imaju iznenađujuć običaj da budu inteligentni i dobro obrazovani. Tako da, jednom kad prođete oklop stvoren od šarenih košulja, čudnih frizura i naočara za sunce bez stakala, možete da nađete sasvim fino ljudsko biće.

Još jedno često ubeđenje kad su hipsteri u pitanju jeste da su svi oni nezaposleni i nesposobni, dok je istina da su često zaposleni u oblastima muzike, umetnosti i mode.

Ljubav u vreme hipsterizma
Još jedan bitan deo hipsterske kulture je odbacivanje tradicionalnih „okova“ kad su veze i seks u pitanju. Trenutno je vrlo hipsterski odbacivati monogamne veze, kao i istopolne zajednice. Sve češće možete čuti da ih je troje u vezi, ili da je veza otvorenog tipa gde se parovi slobodno menjaju kao u nekom umršenom plesu.

Takođe je jako bitno da se ne bude pod uticajem mejnstrim dogme kad su u pitanju shvatanja lepote i privlačnosti. Muškarci su često podjednako vitki kao žene sa kojima su jer je njima androgen izgled veliki deo kulture. Žene mišićave muškarce vide kao simbol seksizma, a muškarci prsate plavuše vide kao simbole ženske nesigurnosti.

Sve u svemu, hipsterska kultura je dosta uticala na to kako danas vidimo svet. Ljudi su često negativno nastrojeni prema ovoj grupi/pojavi, ali to je samo strah pred novim, nedostatak sposobnosti prilagođavanja novim društvenim normama i malo zavisti prema onima koji se uspešno snalaze.

T.D.

Foto: yayimages.com/alistair cotton

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.