Opustite se i pustite jezik: Psovanje je zdravo!

Zaludni britanski naučnici su sproveli istraživanje koje je pokazalo kako je umereno psovanje zapravo jako dobro za zdravlje! Učesnicima su dali da igraju agresivne igrice na kompjuteru. Oni su, očekivano, mnogo više psovali nego inače, ali se pokazalo i da je to psovanje ustvari jako dobar izduvni ventil i mehanizam za nošenje sa određenim emocijama. Sve to zajedno u kombinaciji čini nas čvršćima, otpornijima čak i na bol, kažu autori ovog istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta “Keele” u Stafordširu već godinama pokušavaju da shvate zašto psujemo i kako to utiče na naš mozak. Zato su učesnike istraživanja zamolili da se pre igranja igrica sete što više psovki. Pošto su se izigrali, zamolilii su ih istu stvar. Posle igranja, svi su se setili više psovki, piše “Daily Mail”.

Nasilje u igricama kod njih je prouzrokovalo emocije zbog kojih su više psovali. Ovo se istraživanje nadovezalo na prethodno istraživanje istog tima kada su učesnike podelili u dve grupe. Dali su im čašu ledene vode, jednoj grupi su rekli neka slobodno psuju, dok to ovi u drugoj grupi nisu smeli. Oni koji su psovali duže su izdržali držeći ledenu čašu!

Izvor: Dailymail/ dnevnik

Pogledajte još