STRAŠNO: Prodaju otete devojčice za 12 dolara

0

Nigerijska islamistička organizacija Boko Haram prisilila je više od 200 devojčica da pređu u islam, a da bi ih oslobodila traži da vlast pusti njihove teroriste na slobodu.

Nigerija je odbila ponudu da oslobodi ekstremiste u zamenu za otetu decu. Međutim, Nigerija je juče odmah odbacila ponudu lidera islamista.

„Boko Haram nije taj koji može da postavlja uslove – rekao je juče Aba Moro, ministar unutrašnjih poslova Nigerije.

Islamisti su 14. aprila iz sela Čibok, u saveznoj državi Borno na severoistoku Nigerije gde živi veliki broj hrišćana, oteli ukupno 276 devojčica. Deo njih je uspeo u međuvremenu da pobegne.

Islamisti su zapretili da će ih prodati u roblje, i to po ceni od 12 dolara po devojčici. Međutim, na najnovijem video-snimku Boko Harama, načinjenom na nepoznatoj lokaciji, vođa Abubakar Šekau je prikazao svega 130 devojčica u hidžabu koje su se molile kao muslimanke.

Pored Šekaua, na klipu su pričale i tri devojčice, od kojih su dve rekle da su hrišćanke koje su prešle u islam, dok je treća izjavila da je muslimanka.

„Ove devojčice, ove devojčice kojima se bavite… mi smo njih u pravom smislu oslobodili. Ove devojčice su postale muslimanke“,
rekao je Šekau.

Kako navodi Bi-Bi-Si, lokalne vlasti veruju da su većina otetih devojčica bile hrišćanke, mada su neke bile muslimanke. Devojčice na snimku deluju relativno mirno, a jedna od njih je navela da im nije ništa nažao učinjeno. Po onome što je prikazano na klipu, nemoguće je utvrditi kada i gde je načinjen.

Dopisnik britanskog javnog servisa smatra da to što je devojčica na snimku manje od broja otetih može da znači da su ih teroristi podelili u manje grupe kako bi vlastima otežali njihovo pronalaženje. Boko Haram na lokalnom hausa jeziku otprilike znači “zapadno obrazovanje je grešno”.

Oni tvrde da devojčice nisu smele da budu u školi, već da se udaju. Ova islamistička organizacija vodi pobunu protiv vlasti u Nigeriji od 2009. i između ostalog se zalaže za uvođenje šerijatskog prava.

„Još uvek se plašim otmičara“
Prema tvrdnji dopisnika Si-En-Ena, seljani iz sela Čibok su pre noćnog napada Boko Harama dobili telefonom upozorenja da se teroristi približavaju. Neke od spretnih i srećnih uspele su da pobegnu kidnaperima te iste noći. “Pre bismo umrle nego otišle. Potrčale smo prema žbunju. Trčale smo i trčale”, kaže jedna od devojčica. Na pitanje da opiše kako su bili obučeni otmičari, ona to odbija. “Plašim se”, novodi neimenovana devojčica, i dodaje da se neće vraćati u školu čak ni kada se ona ponovo otvori.

Izvor: Blic

Foto: AP Photo/Michel Euler

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.