Ni seks skandal mu ne može ništa

A da bi njene navode u svakom slučaju trebalo ispitati, nakon čega bi tužilaštvo ili policija trebalo da reaguju, ukoliko se potvrdi njihova istinitost, smatraju i poverenica za ravnopravnost, poslanici, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova...

Svi se oni doduše ograđuju i kažu da ne znaju dovoljno konkretan slučaj, ali pozivaju “nadležne da reaguju”.

A od nadležnih ni traga ni glasa. Na telefonske pozive nisu juče odgovarali ni portparol Tužilaštva Tomo Zorić, ni direktor policije Milorad Veljović.

Tužilaštvo bi, naime, već na osnovu medijskih napisa, a “Blic” je o tome pisao već u dva navrata, moralo da se zainteresuje za ceo slučaj i najpre uzme izjavu od L. J. i potom odluči da li će pokrenuti postupak.

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ističe da ne treba donositi nikakve zaključke pre nego što se ceo slučaj ispita.

"To bi, u svakom slučaju, trebalo uraditi i, ako bude bilo osnova, pokrenuti odgovarajuće postupke"
, kaže Petrušićeva za “Blic”.

Sličan stav ima i Meho Omerović, novoizabrani predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

"Svaki vid seksualnog uznemiravanja ili mobinga je nedopustiv. Sve navode treba ispitati, a ako se utvrdi da je bilo nečega, nadležni organi bi po tome trebalo i da postupe",
kaže Omerović.

Šefica poslanika Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović, međutim, uopšte nije želela da komenatriše ovu situaciju, pravdajući se time da “nema saznanja”. Nije želela čak ni da se odredi prema tome da li bi trebalo ispitati navode L. J. o seksualnom uznemiravanju.

Podsetimo, ova radnica Komisije za hartije od vrednosti požalila se u februaru mejlom svom direktoru Zoranu Ćiroviću da je Nedić tražio da stupi sa njim u intimne odnose kako bi zadržala posao. I ne samo to, već da je zbog toga pretio i njoj i njenoj porodici. Postojanje tog pisma „Blicu“ je potvrdio i Ćirović, koji je toj službenici preporučio da se žali drugim nadležnim državnim organima. Međutim, ona to nije učinila.

Zanimljivo je, takođe, da je u pismu šefu L. J. sama priznala da je Nedić sredinom 2013. godine, kada je još bio zamenik generalnog sekretara Vlade Srbije, “politički lobirao” za njeno imenovanje za sekretara Komisije. Ni na tu njenu tvrdnju nijedan nadležni državni organ nije reagovao. Novak Nedić juče nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Državni organi će utvrditi
Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić uzdržava se od komentara povodom slučaja u kojem se spominje, kako kaže, njegov prijatelj i stranački kolega Novak Nedić, ali ipak dodaje da “postoje državni organi koji će utvrditi da li je nečega bilo i, ako treba, reagovaće”.
"A ako do sada nisu reagovali, verovatno ničega nije ni bilo", dodaje Babić.

Izvor: Blic

Pogledajte još