Loše iskustvo: Zašto dobre žene biraju pogrešne muškarce?

Sigurno poznajete ženu koja je dobra, draga, zgodna, sposobna i pametna, ali uvek završi u vezi sa muškarcem koji je problematičan i koji joj zapravo ne pruža ljubav onakvu kakva joj treba. Možda ste čak pokušali i da joj ukažete na njen loš izbor, ali bezuspešno. Takve žene racionalno znaju da njihov partner nije dobar za njih, ali jednostavno ne mogu da ga puste….

Što više ulaže, žena postaje sve povezanija

Kada žena ne dobije ljubav i pažnju koju želi, čini joj se potpuno prirodnim da drugoj strani pruži još više. Dakle, žena sve više investira u odnos, ali ostaje razočarana i povređena. Njeno ulaganje ustvari je pokušaj da popravi ili stvori veću povezanost sa partnerom. Psiholog doktor Džeremi Nikolson to naziva lošim investicijama: 'Kada za drugu osobu činite usluge i lepo se ponašate prema njoj, u suštini počinjete da tu osobu više cenite i volite… Vi tada radite sve što treba da radite i čekate da i druga strana učini nešto lepo za vas. Ali to se ne događa jer druga strana ne investira, ništa ne daje, to radite samo vi i to uzaludno.' Žena koja toliko ulaže, treba da zastane i zapita se zašto toliko daje. Ako u osnovi odnosa nije obostrana ljubav, poštovanje i obaveza, ulaganje u odnos i previše davanja neće dovesti do toga da vas druga strana više voli. Kao rezultat doćićete do toga da ste vi više vezani, ali ne I druga strana, a vi ćete biti sve više razočarani I povređeni.

Prihvatamo ljubav kakvu mislimo da zaslužujemo

Možda ste u detinjstvu imali neodgovarajuću mušku figuru u životu (najčešće oca) ili vas je prva ljubavna veza mnogo povredila. Moguće je da birate veze koje ponavljaju tu istu nedostupnost, odbijanje i napuštenost. To su verovatno emocije koje ste iskusili u detinjstvu ili u prvim ljubavnim vezama. Na neki način, tražite utehu čak i kad vas takvi odnosi bole. Problem je to što takvi odnosi sa vremenom sve više narušavaju osećaj samopoštovanja. Što ste duže u takvoj vezi, teže vam je da izađete iz takvog bolesnog odnosa koji karakteriše podjednako I uživanje I bol. Potrebno je na vreme da prepoznate negativnu dinamiku odnosa i odete iz njega ma koliko vi želeli da ostanete i 'popravljate' situaciju. Ne zaboravljajte na svoju vrednost. Čim prihvatite nešto što nije dostojno vas, dobijaćete sve manje. Onog trenutka kada pokažete da ste tolerantni prema nepoštovanju, postavljate temelje za nezdravu vezu.

Izvor: tportal

Pogledajte još