Možda je vreme da ostavite pušenje: Cigarete uskoro nenormalno skupe!

Sve smo bliži ulasku u EU, a mnoge pozitivne strane priključenja odraziće se najviše na privredu Srbije. Ono što nije baš lepa vest (barem za pušače) jeste da će cigarete u Srbiji morati da poskupe i do – 300 odsto!
Cena cigareta u Srbiji je u proseku regiona, a kako se Srbija bude približavala Evropskoj uniji, cigarete će zbog postepenog rasta akciza poskupljivati, izjavio je direktor kompanije “Japan Tobacco International” Goran Pekez.
- Srbija je u odnosu na EU jedna od najjeftinjih zemalja kada je reč o akcizama na cigarete. U regionu je negde na sredini, a akcize su niže u Albaniji, Makedonji, a više u Bosni i Crnoj Gori – rekao je Pekez na konferenciji posvećenoj sivoj ekonomiji i crnom tržištu, koju je organizovala “Asocijacija medija”.
On nije mogao da precizira koliko će biti poskupljenje, ali je podvukao da akcize utiču samo na deo krajnje cene proizvoda.
Pekez je podsetio da su akcize regulisane akciznim kalendarom, kojim se predviđa postepeno povećanje na godišnjem nivou.
Upitan koliko je porasla cena cigareta u Hrvatskoj otkad je ta zemlja ušla u EU, on je rekao da ne raspolaže tačnom ciform, ali je naglasio da su u Hrvatskoj cigarete najmanje dva puta skuplje nego u Srbiji.
Prema njegovim rečima, tačna poskupljenja nije moguće predvideti jer porez, odnosno akciza nije jedini faktor koji utiče na cenu.
- Mnogo drugih tržišnih uslova utiče i u ovom trenutku je nemoguće predvideti kako će se kretati cene duvana – zaključio je on.

Izvor: Alo

Pogledajte još