Dirljivo: Novac za maturu đaci će dati u dobrotvorne svrhe

Za tačno dve nedelje još jedna generacija đaka gimnazije u Severnoj Kosovskoj Mitrovici završiće svoje četvorogodišnje školovanje. Matura ove generacije će, međutim, biti drugačija od dosadašnjih, jer su dva od tri odeljenja završne godine ove škole odlučila da umesto trošenja novca na sve skuplju matursku toaletu, taj novac pošalju za lečenje bolesne dece, navodi KoSSev.info na svom portalu.

Maturanti će, umesto haljina i odela, za svoje matursko veče nositi majice sa natpisom “Bez 5 minuta glamura ne propada matura,” i u njima, u najvažnijoj noći svog tinejdžerskog školskog doba - plesati igre svog života.

Iako u ovoj akciji ne učestvuju svi maturanti, mladići i devojke koji će nositi obične majice na glamuroznoj zabavi i sakupljati novac u humanitarne svrhe, ne zameraju svojim vršnjacima koji će blistati u svili, satenu i čipki, jer znaju koliko je ovaj dan važan za svakog maturanta.

- Nas je gotovo 60 maturanata i svi imamo različite stavove i razmišljanja. Zato razumem da ne možemo da se saglasimo da svi isto postupimo. Ipak, ponosna sam na svoju generaciju koja je odlučila da ima drugačiju maturu. Plan je da se ‘odreknemo’ maturskih haljina i odela, te da taj novac, koji bismo potrošili za sve te preskupe stvari, a koje ćemo obući samo jednom - doniramo i tako pomognemo nekom kome je ta pomoć potrebna - rekla je za KoSSev jedna od učenica iz grupice devojaka, koja je insistirala da za sada ne objavljujemo ni jedno ime.

Oni, kako kažu, ne žele da se iko izdvoji, zato što ovo nije akcija koju organizuju da bi bila medijski propraćena, već se radi o njihovoj privatnoj odluci.

- To je bila samo naša odluka, zajednička - kažu devojke, ne želeći ni da otkriju ko je inicirao akciju.

Ovi samosvesni srednjoškolci još uvek ne znaju kome će tačno dati sakupljeni novac, ali znaju za dva slučaja bolesne dece kojima je za lečenje potrebna finansijska pomoć. Nadaju se da će njihov gest podstaknuti i ostale njihove vršnjake, ali i sugrađane, da se uključe u humanitarne akcije.

- Danas mi, a sutra neko drugi – danas ćemo mi pokrenuti akciju, a sutra će se neko drugi priključiti, ili sam pokrenuti nešto slično - kažu gimnazijalke Severne Kosovske Mitrovice .

Izvor: Blic

Pogledajte još