Da se ima za svaki slučaj

Rusomača u listovima ima provitamin A, vitamine B2, K, C, i različite kiseline. Kao jelo cenjena je u Dalmaciji, Nemačkoj, na Kavkazu i u Kini

Rusomača (hoću-neću ili čobanska torbica) tipična je „korovska” biljčica i „najverniji” pratilac čoveka i svih kultivisanih poljoprivrednih kultura. Otuda se može naći bukvalno svuda: po baštama, njivama, pašnjacima, strništima, uz puteve i ograde, itd. Lako se prepoznaje, jer na tlu pravi rozetu od veoma interesantnog lista (koji deluje kao da je „testerisan” po ivicama), iznad kojeg vise čitavi grozdovi belih cvetića. Cveta tokom cele godine, od prvih prolećnih dana, sve do duboke jeseni. Za lekovite svrhe skuplja se nadzemni deo biljke u cvatu (najbolje od aprila do septembra), osuši u hladu (na promajnom mestu), zatim sitno isecka i čuva u tamnim, staklenim posudama.

Reguliše krvni pritisak .Sveža biljka nema miris, dok je ukus pomalo „stežući". Pravi je rudnik dragocenih lekovitih materija kao što su organske baze, glikozidi, holin, tiramin, tanin, saponin, limunska kiselina, sumporno-eterično ulje (identično slačicinom), alkaloid bursin, i soli kalcijuma, kalijuma i natrijuma.

Zahvaljujući tiraminu ona ima sposobnot da uspostavlja i deluje na jačanje ritmičkog skupljanja muskulature materice i creva! Otuda se uspešno primenjuje:
a) protiv lenjosti i tromosti creva koje prate zatvori i bolni grčevi,
b) kao sredstvo za pospešivanje trudova, jer tako olakšava prirodni porođaj. Naravno, ovaj tretman može se isključivo koristiti uz dogovor i dozvolu lekara.

Zaustavlja krvarenja .Na srčani pritisak deluje identično kao i bela imela (Viscum album L.). To znači da normalizuje sve poremećaje u krvotoku, bez obzira da li se radi o niskom ili visokom krvnom pritisku.

Kao čaj ima sposobnost da sužava krvne sudove. Otuda veoma brzo zaustavlja krvarenja, bez obzira da li je rana spoljna (na koži) ili unutrašnja (na sluzokoži). Naročitu efikasnost pokazuje protiv svih unutrašnjih povreda koje izazivaju pojavu krvi u mokraći (želudac, bubrezi i creva), krvarenja iz nosa ili pluća, prejake menstruacije i svih spoljnih rana koje obilno krvare.

Čaj se priprema tako što se dve čajne kašičice sušene (ili kašičica sveže) biljke preliju šoljom ključale vode, ostavi pet minuta (poklopljeno) i zatim procedi. Dnevno se konzumiraju dve šolje mlakog, nezaslađenog čaja (u gutljajima) i to ujutru i uveče (pola sata pre obroka).

U službenoj medicinskoj upotrebi primenjuje se hladni postupak: u dve šolje hladne vode umeša se šest čajnih kašičica sušene biljke i posle osam sati procedi. Konzumira se 4 – 6 puta dnevno, po dve supene ka-šike. Izbegavajte upotrebu rashlađenog ili ledenog čaja, jer je u pitanju hladan postupak pripreme, a ne konzumacije. Isti efekat ima sveže isceđen sok (3 – 4 čajne kašičice dnevno).

Protiv bolova i grčeva u stomaku, kao i unutrašnjih krvarenja, još efikasniji je topli napitak koji se priprema tako što se biljka skuva u vinu umesto u vodi. U tom slučaju protiv krvarenja:
– iz pluća: odmah se konzumira šoljica za kafu (našte srca), zatim svakih pola sata po jedna, a kasnije na dva sata po supena kašika;
– iz želuca: šolja (našte srca), zatim svakih pola sata po supena kašika.
– za izbacivanje krvave sluzi, bolova u stomaku i prejake menstruacije, svakih pola sata po šoljica, sve dok bol ili krvarenje ne popusti. Kasnije na svakih sat – dva po supena kašika. U slučaju preobilne menstruacije čaj se primenjuje i preventivno tako što se tokom nedelju dana pre početka periode konzumira jedna do dve šolje dnevno.

 

Pogledajte još