„Stilske vježbe“ na sceni Narodnog pozorišta

0

Zagrebački glumci Lela Margitić i Pero Kvrgić nastupiće na scenama Srpskog narodnog pozorišta (15. maj) i Narodnog pozorištau Beogradu (16. maj) sa predstavom „Stilske vježbe“ koja se bez prekida izvodi od prve postavke 1968. godine.

„Stilske vježbe“ je naziv za predstavu u kojoj nastupaju Pero Kvrgić i Lela Margitić. Premijera predstave se održala 19. januara 1968. u Teatru ITD i neprekinuto se izvodi od tada. „Stilske vježbe“ su uvrštene u Ginisovu knjigu rekorda kao najdugovečnija predstava na svetu s istom glumačkom postavom.

Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz jedanaestice prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema delu francuskog književnika Rejmonda Kvinija „Excercices de style“. Uz Radića, prevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević. Na premijeri i u narednih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerka je bila Mia Oremović, a u januaru 1970. njenu ulogu je preuzela Lela Margitić.

U januaru 2009. godine u sklopu radne proslave 41. godišnjice „Stilskih vježbi“ Leli Margitić i Peri Kvrgiću uručena je plaketa Ginisove knjige rekorda, u koju je ta predstava kao najdugovečnija na svetu s istom glumačkim postavom uvrštena godinu ranije.

Karte se mogu kupiti na blagajnama pozorišta, a predstave počinju u 19.30 časova.

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.