Poplave zaustavile "Kolubaru"

0

Zbog izlivanja reke Kolubare, Rudarski basen "Kolubara" koja proizvodi ugalj za polovinu proizvodnje struje u Srbiji, obustavila proizvodnju. Proizvodnja struje nije ugrožena, Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) imaju dovoljne zalihe.

Kako se navodi u saopštenju, proizvodnja uglja zaustavljena je u noći između srede i četvrtka i neće biti nastavljena dok se vreme ne stabilizuje, ali proizvodnja struje nije ugrožena jer obrenovačke Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT) imaju dovoljne zalihe, piše RTS.

„Odvoz uglja ka TENT-u neće krenuti, dok se reke ne povuku u korita, ali to ne predstavlja problem, jer se zbog dosadašnje stabilne proizvodnje uglja, na deponijama termoelektrana nalazi značajno veća količina uglja, nego što je planirano za ovaj period“, navodi se u saopštenju.

Sve reke u okruženju kolubarskih kopova – Kolubara, Peštan i Turija, izlile su se iz svojih korita.

Ugroženo je stanovništvo lokalnih mesnih zajednica, a izlivom reke Kolubare direktno su ugroženi kolubarski kopovi.

Voda iz Kolubare direktno ide ka prostoru tamnavskih kopova, ka kopu Veliki Crljeni i Tamnava-Zapadno polje, gde su ugroženi objekti.

Trenutno je najveći problem što ne može da se priđe kopovima jer je na snazi privremni prekid saobraćaja na Ibarskoj magistrali, navodi se u saopštenju.

Od srede je uvedeno i dvadesetčetvoročasovno dežurstvo u svim organizacionim delovima površinskih kopova i neprekidno se prati stanje na terenu.

Direktor RB „Kolubara“ Milorad Grčić rekao je da je u pitanju je elementarna nepogoda velikih razmera i da je to preduzeće u stanju pune pripravnosti i vanrednog rada već dva dana.

„Danas nam je kritično zbog izlivanja reka. Prioriteti su nam zaštita i bezbednost ljudi, kao i odbrana objekata, mehanizacije i opreme. Najbitnije je da su zaposleni bezbedni“
, naveo je Grčić.

Kako je istakao, ekipe RB 'Kolubara' nadljudskim naporima se trude da održe situaciju stabilnom.

Izvor: RTS

Foto: printscreen/youtube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.