HEROJ: Bacio se u ledenu Moravu da bi spasio zarobljenu decu

"Non-stop smo bili na vezi sa nekoliko porodica, koje su ostale u kućama, dok je Morava plavila Grdicu. Nisam više mogao da čekam, otišao sam po čamac i zagazio. Ne mogu da kažem da voda nije ledena, ali ljudski životi za to ne pitaju", rekao nam je Aleksandar Erac, koji je inače šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu.

Spašena majka sa decom je bila prestravljena, jer je celu noć provela sa malom decom, a nikog nije bilo u blizini da joj pomogne.

"Ne mogu da pričam. Celu noć sam samo od deci razmišljala, Nisam znala šta nas čeka ujutru", rekla je ona za Blic.

U samom naselju Grdica je poplavljeno preko 300 domaćinstava, oko 1500 ljudi je evakuisano, a spasilačke ekipe sa čamcima konstantno dovoze nove.

Mehanizacija je angažovana u ovom naselju i postavljaju se zemljani bedemi kako bi zaustavili podivljalu Zapadnu Moravu.

Kritično je i u kraljevačkim selima u priobalju, gde je takođe jedan veći broj kuća poplavljen.

Na području tokom noći i jutros evakuisano preko 1.500 ljudi
Najteža situacija je u kraljevačkom naselju Grdica gde je voda prodrla u nekoliko stotina domaćinstava. Kritično je i u selu Miločaji, gde je na Ibarskoj magistrali kod mosta na Zapadnoj Moravi u prekidu i saobraćaj, zatim u Adranima, Oplanićima, Sirči.

U toku noći stoka je izmeštana u objekte poljoprivredne škole, a stanovništvo je evakuisano u Matarušku Banju. Štabu za vanredne situacije pomogle su jedinice Vojske Srbije i pripadnici 98. Vazduhoplovne brigade iz Lađevaca.

Poslednji veliki poplavni talas zahvatio je ovo područje Kraljeva sat posle ponoći. Od tada vodostaj Zapadne Morave kod Kraljeva pokazuje tendenciju opadanja.

Izvor: Blic

Pogledajte još