Zašto lopovi u Velikoj Britaniji kradu LED svetla sa vozila?

LED svetla su sve zastupljenija u savremenim automobilima pre svega zbog toga što manje troše struju u odnosu na druge vrste sijalica, čime se posredno ostvaruju uštede u potrošnji goriva.

I dok vlasnici automobila sa LED tehnologijom štede na gorivu, lopovi su se dosetili kako mogu da dođu do lake zarade.

Kako piše londonski Telegraf, policija ima saznanja da dobro organizovane kriminalne grupe skidaju ovu vrstu sijalica kako bi ih zatim preprodali kriminalcima koji se bave proizvodnjom droge. Oni LED sijalice koriste za osvetljenje prostorija u kojima uzgajaju kanabis.

Među žrtvama krađa najviše je vlasnika modela marke Land Rover, jer su se lopovi izveštili tako da mogu da skinu far sa ovih vozila za svega šezdesetak sekundi. Kradljivci pojednako vešto skidaju fabrički ugrađene farove, kao i naknadno instalirana LED svetla, kažu u policiji.

Zbog učestalih krađa u pojedinim delovima Velike Britanije, policija je počela da savetuje vlasnike Land Rovera kako da zaštite svoje automobile od lopova.

U toj zemlji u poslednje vreme dešavaju se krađe delova i iz drugih luksuznih automobilia, poput skupih sedišta iz Audijevih RS modela, o čemu su takođe izveštavali britanski mediji.

b92

Pogledajte još