ŠABAC DRHTI: Novi talas stihije stiže večeras

Više od 200 ljudi, pretežno meštana sela Ševarice i Drenovac angažovano je na punjenju džakove peskom i koje postavljaju na nasip kako bi ga pripremili za visok vodostaj. Mačvani sa svojom mehanizacijom – traktorima i prikolicama prevoze džakove do nasipa. Saobraćaj je obustavljen na putu Šabac – Sremska Mitrovica u selu Drenovac. Kiša koja je samo za kratko prestala, ponovo pada u Šapcu.

U selu Provo koje se nalazi na samoj obali Save u opštini Vladimirci sa strepnjom se prati vodostaj. Sve je spremno za evakuaciju ljudi, angažovan je Crveni krst koji je obezbedio krevete, hranu, vodu za ugrožene.

Iz poplavljenog Prnjavora evakuiše se stanovništvo, neki su sami uspeli da spasu sebe i stoku, dok pojedincima pomažu vatrogasci.

Više od polovine meštana sela Orid i Mrđenovac je evakuisano zbog poplave koja je zahvatila ova dva sela. Ljudi su se ili sami ili uz pomoć vatrogasaca izmestili na bezbedniju lokaciju, crkvu i školu u Oridu.

Oko 50 kuća u Dalmatinskoj ulici u naselju Kasarske livade je pod vodom. Cerski obodni kanal se izlio u dvorišta, na oranice ali i na deo puta. Stanovnicima ovog dela Šapca u četvrtak uveče su dopremljeni džakovi i pesak, a oni ih sam postavljaju kako bi zaštitili svoje kuće.

- Ovo je strašno, zvali smo da nam pomognu, ali adekvatna pomoć nije stigla. Ne možemo sa džakovima i peskom da zadržimo vodu, potrebno je da se mehanizacijom prokopa deo kanala kako bi se voda izlila u njive a ne da nas poplavlja – revoltirani su meštani Dalmatinske ulice.

Cerski kanal je u stagnaciji, nivo vode niti opada, niti se povećava, tako da se za sada samo nadzire.

Na nekoliko punktova u Šapcu počela je odbrana od poplava, pa se džakovi sa peskom postavljaju na nasip kako bi ga ojačali i spremili da primi poplavni talas koji nije do sada zabeležen na Savi.

Džakovi sa peskom se postavljaju od Čevrntije – kod Drenovca, u Ševaricama, Oridu, Orašcu, Mrđenovcu, kod HI Zorka, a nagažovani su svi od policije, vojske, do građana Šapca.

blic

Pogledajte još