Marić: Probijen savski nasip kod Tenta!

Potpuni prekid u dužini od 100 metara, ukoliko ne saniramo do popodneva, Sava će početi da se izliva i plavi Obrenovac. Rad Tenta nije doveden u pitanje, čini se sve da do nestanka struje ne dođe, kaže Marić.

Obrenovac i dalje najkritičnija tačka, Šabac isto kritičan. Krupanj dva dana bio odsečen od sveta, kaže Marić na konferencij iza novinare u Vladi Srbije koja je u toku.

Dve pumpe za iscrpljivanje vode rade u Tentu.

Ako ste mislili da ne može gore, može. Najgori polavni talas tek stiže, zato smo još juče aktivirali sve snage, rekao je Marić.

Kako je naglasio Marić, hiljade ljudi pogođene su stihijom, preko 4.000 je evakuisano, a izvlače prva beživotna tela. Dok se voda ne povuče, nećemo izlaziti u javnost sa brojem žrtava.

Najvažnije sada je da se prikupe dezinfekciona sredstva. Marić se zahvalio svima koji su do sada pružili pomoć najugroženijima.

Važno je da mehanizacija i stručnjaci odrade svoj posao, a da paralelno evakuišemo narod, naglasio je on.

U pitanju je trka sa vremenom da se stigne do svih, rekao je načelnik štaba z a vanredne situacije.

Marić je rekao da je cela akcija spasavanja organizovana da se ide po prijavama građana. "Verujte, nemoguće je stići do svakaog, naročito noću. Prioritet oni u nižim kućama, bebe, deca, žene stari i bolesni. Iz časa u čas se uvećava broj ekipa koje dolaze", rekao je Marić.

On je dodao da je u Šapcu juče veliki posao urađen.

"Mnogi su pomislili da je stigao vodeni talas, ne. Veliki posao smo napravili akciijom slanja dobrovoljaca, ali problem još nije rešen ni u Šapcu, ni u Sremskoj Mitrovici", rekao je Marić i dodao da je Diković imenovan za načelnika Kriznog štaba Šapca.

On kaže da u Šapcu ima razloga za opreznost, a nema razloga za paniku.

"Ne treba da besomučno kupujemo hranu i vodu. Šapčani, neko brine o vama , nema razloga za paniku, naročito kada je reč o hrani i piću. Neko brine o vama", rekao je Marić.

Najvažnije je, kaže načelnik, obezbeđivanje humanitarne pomoći. "Jutros smo ušli u Krupanj posle dva dana. Tamo je 200 kuća sravnjeno sa zemljom. Pomoć je potrebna pre svega za Obrenovac, Šabac i Mitrovicu, ali i za celu Srbiju. Pomozite", apelovao je Marić.

"Želim da se zahvalim svim građanima koji su pokazali solidarnost. Zahvaljujem se svakom ko je ustupio svoja sredstva, ko je došao da pomogne", naglasio je on.

Istakao je i da su dezinfekciona sredstva prioritet u delovima gde se povukla voda, da ne dođe do zaraze.

"Hvala svim prijateljima iz zemalja koje su pružile pomoć, pre svega ruskim spasiocima. Ono kako oni spasavaju ljude, kako skaču i plivaju da bi spasli nekog – to je za veliku zahvalnost. Pomoć je stigla i iz Slovenije, bez velike pompe, mnogo su nam pomogli. Svima hvala i na razumevanju, na brzini reakcije", rekao je Marić.

On kaže da je prioritet saniranje situacije u Obrenovcu i evakuacija svih stanovnika. "Šabac i Sremska Mitrovica ako izdrži test do sutra, neće se ponoviti Obrenovac. Čeka nas veliko saniranje štete", rekao je Marić.

Nadlanu

Pogledajte još