Leva obala Dunava: Poplavljeni stanovi i kuće u Kotežu i Borči, stanovništvo evakuisano

U Osnovnoj školi „Jovan Ristić“ u Borči dežura dvadesetak dobrovoljaca koji pomažu evakuisanima da se smeste u improvizovani kolektivni centar. Do sada je zbrinuto 23 lica čije su kuće i stanovi poplavljeni. Među njima je i sedmoro dece od dve do 10 godina.

Stanovništvo naselja sa leve obale Dunava od sinoć neprekidno donosi vodu, ćebad i hranu za ugrožene, a lekari obilaze evakuisane i obezbeđuju im redovnu terapiju, jer su mnogi hronični bolesnici napustili svoje poplavljene domove ne ponevši ništa sa sobom.

Najugroženiji su stanovnici Ulice Slavka Kolara u Kotežu. Porodice Petrović i Gordić kažu za naš portal da se za samo 20 minuta u njihove stanove ulila velika količina vode – čak metar i po.
Više porodica iz Pakračke ulice u Krnjači napustile su svoje kuće kada su podzemne vode probile kroz temelje i bukvalno poplavile sve što se u kućama nalazilo. Spaseni su zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i predsednika Opštine Palilula, koji je lično evakuisao ugrožene.
Stanovnici Kikindske ulice u Borči ne napuštaju svoje kuće, iako su im kiše preplavile sve što su sticali u poslednje tri decenije.

- Prizemlje kuće je totalno poplavljeno, nameštaj i parket su uništeni, ali sreća je da voda nije došla do prvog sprata – kaže Dragan Davidović iz Borče. – Tu sam sa suprugom, kćerkom, zetom i unukom koja ima nepunih pet meseci. Ovo je velika nesreća, ali hvala bogu da smo bar živi i da nas nije zadesila tragedija kao Obrenovčane. Nadamo se da će nam Opština Palilula pomoći i obezbediti kopanje kanala da bi voda mogla da ode. Cele noći smo izbacivali vodu iz kuća, ali uzalud, jer su nam i dvorišta poplavljena, kanali zatrpani, a odvodi zavareni.

Iz kriznih štabova koji delaju na teritoriji Opštine Palilula poručuju da će biti na raspolaganju stanovnicima leve obale Dunava non-stop, i da svi koji su ugroženi mogu da pronađu privremeni smeštaj u OŠ „Jovan Ristić“ u Centru III u Borči. Mesta ima za stotinu ljudi, a po potrebi će kapaciteti biti prošireni. Oni, takođe, apeluju na stanovništvo da ne stvaraju zalihe pijaće vode, jer je voda iz vodovoda ispravna za piće.

Pozivamo sve koji žele da pomognu, kao i ugrožene građane iz naselja sa leve obale Dunava da se jave na telefone: 011- 0323-60221, 069-8266 520 ili 011-3344-113.

S.M.

Pogledajte još