Vučić: Šteta u Kolubari ogromna - najmanje 100 miliona evra!

On je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije u Beogradu rekao da je odbranom na Savi kod Termoeletkrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu izbegnuta šteta između 500 i 600 miliona evra koja bi nastala gašenjem agregata.

- Zahvaljujući slovenačkim pumpama i neverovatnim naporima ljudi, uspeli smo da odbranimo TENT, što bi građane koštalo oko 600 miliona evra - rekao je Vučić.

On je rekao da je sada neophodno raditi na osposobljavanju kopova RB “Kolubara” da Srbija ne bi morala da uvozi struju.

- Na dnevnom nivou bi nas to koštalo od 500.000 do milion evra, ako ne budemo mogli da dovozimo ugalj (iz RB Kolubara) do TENT-a - rekao je Vučić.

Iz tog ugljenokopa snabdeva se TENT koji prizvodi oko 50 odsto struje za tržište Srbije, a tamnavski kopovi na kojima se proizvodi dve trećine uglja u RB Kolubara, poplavljeni su.

Vučić je rekao da je Srbija kupovala struju po niskoj ceni jer su pomagale Republika Srpska i Crna Gora, ali da je bilo domaćih trgovaca koji su cenu nudili po dva ili tri puta višoj ceni želeći da zarade na nesreći naroda.

Premijer je rekao da su trgovci nudili struju po ceni od 80 evra za megavat sat u trenutku kada je Srbija kupovala po 35 i 36 evra po megavat satu od Republike Srpske i Crne Gore.

Vučić je istakao i da u Srbiji nije bilo restrikcija struje i da je obezbeđeno napajanje električnom energijom.

Ministar rudarstva i energetke Aleksandar Antić rekao je da je bez struje oko 7.700 domaćinstava, a osim toga i Obrenovac koji je pod vodom.

Izvor: Blic

Pogledajte još