Ješić: Mitrovica ugrožena, odmah se mora reagovati

0

Komandant štaba za vanredne situacije AP Vojvodine Goran Ješić je večeras istakao da su Sremska Mitrovica i Šid ugroženi od poplave sa druge strane, od vode koja dolazi van korita reke Save.

Goran Ješić je konstatovao da su se jutrošnja predviđanja Štaba za vanredne situacije AP Vojvodine obistinila – s obzirom na to da je u Hrvatskoj došlo do pucanja nasipa na reci Savi, na jednom mestu udaljenom na manje od tri kilometra od granice sa Srbijom, voda iz Save je kroz šume i polja iz Hrvatske prešla u Srbiju i ugrožava sela u opštinama Sremska Mitrovica i Šid.

Ješić je potvrdio da je pokrajinski štab za vanredne situacije na osnovu izohipsa, kota i količine vode koja dolazi kroz njive i šumu obavestio opštine Sremska Mitrovica i Šid koja naselja su potencijalno ugrožena, nakon čega je opština Sremska Mitrovica preduzela potrebne mere i evakuisala opštine Bosut i Sremsku Raču, ali je opština Šid odbila da preduzme mere zaštite i obezbedi naselja koja su u njoj ugrožena.

Ješić je naglasio da je ovakva vrsta borbe protiv poplava najteža u vodoprivredi, mnogo teža od situacija u kojima se protiv poplava bori u rečnom koritu, i apelovao još jednom na predsednika opštine Šid i opštinski krizni štab da poslušaju uputstva pokrajinskog izbornog štaba, jer ona nisu stvar lične odluke ili političkih prepucavanja, nego su urađena u skladu sa zakonom, na osnovu proračuna.

Ješić je istakao da je sada težište borbe u odbrani Sremske Mitrovice od poplava odbrana poteza Kuzmin-Bosut i naselja koja se nalaze na tom potezu i upozorio da će, ukoliko taj potez ne bude bio odbranjen, sve što je juče i u prethodnim danima urađeno na odbrani Sremske Mitrovice biti uzalud, jer će voda doći u Sremsku Mitrovicu na ovaj način, van korita, sa strane. On je upozorio da je to ogromna količina vode, da trećina ili polovina količine vode u Savi dolazi ovim putem i da je to upravo taj pad vodostaja na Savi. Ješić je rekao i da će o ovome u narednih 15 minuta biti obavešten i načelnik sektora MUP-a za vanredne sitacije Predrag Marić.

Stampedo divljači

Ješić je rekao da je u šumama površine 12.000 hektara trenutno stampedo divljači koja beži u krdima od vode koja nadilazi. On je posebno naglasio da je Pokrajinski štab danas tokom dana naložio evakuaciju četiri naseljena mesta u opštini Šid i dva u opštini Sremska Mitrovica.

„Apelujem da se tokom noći iz Adaševca, Morovića, Vašice i Višnjićeva evakuišu žene, deca, stari i nemoćni jer je preko noći teško graditi nasipe i to nije moja politička odluka, već odluka stručnih ljudi“, rekao je Ješić.

Evakuacija u selu Jamena i Sremskoj Rači

Zbog probijanja nasipa u Hrvatskoj i vode koja stiže sa poplavljene hrvatske teritorije danas je evakuisano selo Jamena kod Šida. Posle pucanja brane u mestu Račinovci na hrvatskoj strani, deo stanovništva Jamene počeo je još juče da se evakuiše. Završena je i preventivna evakuacija stanovništva iz Sremske Rače u obližnje selo Martinci.

U Jameni je pomagala žandarmerija, kao i vatrogasci. Upućena je specijalizovana ekipa za spasavanje na vodi iz Austrije, kao i helikopter.

Izvor: 021.rs

Foto: Beta, AP Photo/Darko Vojinovic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.