OPASNO: Poplave iz Bosne donose mine do Đerdapa?!

Iz Centra za uklanjanje mina (BH MAC) upozoravaju građane Bosne i Hercegovine u poplavama ugroženim područjima da najbližoj policijskoj upravi i službama civilne zaštite prijave svako neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS) koje primete, jer se sumnja da će veliki broj njih biti nanesen iz dosadašnjih minskih polja, kako bi ona bila uklonjena na adekvatan način i neutralizovana, potvrđeno je za agenciju Anadolija.
Fikret Smajiš, šef tima Regionalnog štaba BH MAC Sarajevo kaže kako je nedvsmisleno da je došlo do pomeranja minskih polja gde je bilo poplava te da će se sredstva naći tamo gde se nisu očekivala, a ne tamo gde je to bilo planirano.

- Moguće je da zbog enormne količine vode sredstva iz minskih polja završe i do Đerdapa, pa i Crnog mora. Ovo je sasvim druga situacija jer više ne govorimo o minskim poljima već neekspolodiranim ubojnim sredstvima koja su u nadležnosti štabova civilne zaštite. U ovom trenutku nemamo konačnu procenu jer će Sektor za operacije BH MAC-a na tome raditi u narednim danima. Ali, ono što je evidentno jeste da su najviše ugrožena područja Maglaja i okolina Doboja gdje je bilo minskih polja, a gde se sumnja da su ona pomerena - naglasio je Smajiš.

Oprez pri čišćenju

Upozorio je građane da budu veoma oprezni prilikom čišćenja svojih domova, dvorišta i bašti, kao i prilikom odlazaka na šira područja gde se sumnja da su postojala minska polja s obzirom na to da su na brojnim trake i oznake o njihovom postojanju nestale u poplavama.

U Kantonu Sarajevo, naglašava Smajiš, u koordinaciji su sa štabovima civilne zaštite, ali u tom delu Federacije BiH nema registrovanih ugroženih područja kada je reč o minskim poljima.

Saopšteno je da će Centar za uklanjanje mina BiH u saradnji sa entitetskim civilnim zaštitama i Civilnom zaštitom Brčko Distrikta identifikovati i ažurirati područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima usled prirodnih nepogoda, a što je za posledicu moglo da ima pomeranje mina na sumnjivim i opasnim područjima, te preduzeti sve neophodne mere na prevenciji.

Prema raspoloživim podacima BH MAC-a najugroženija područja od mina su regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko-sanskog kantona i Bosanske Posavine, koja su i trenutno najviše pogođena poplavama. Takođe, upozoreno je stanovništvo da je minska opasnost u velikoj meri prisutna u slivovima reka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje.

izvor: balkans.aljazeera.net/24sata

Pogledajte još