ŠABAC: Dve osobe izgubile život zbog nepridržavanja uputstava o evakuaciji

Gradska uprava Šapca saopštila je danas da su dve osobe u Mrđenovcu i Krupnju izgubile zivot najverovatnije zbog nepridržavanja naređenja o evakuaciji i apelovala na građane slušaju uputstva nadležnih službi jer je situacija na Savi, uprkos blagom opadanju, i dalje kritična.

U saopštenju se navodi da jedan deo odbija da posluša naredbu o evakuaciji, zbog čega Štab za vanredne situacije upozorava da je situacija takva da se nikome ko živi u blizini nasipa u ovom trenutku ne može garantovati bezbednost. Najverovatnije zbog nepridržavanja naredbi o evakuacijama, u Mrđenovcu i Krupnju, dve osobe su izgubile živote.

Gradska uprava takođe navodi da je od 15. maja do juče u 18 časova sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva, evakuisano je 814 ljudi.

Vodostaj na Savi kod Šapca juče u 18 časova iznosio je 652 centimetra, što znači da reka blago opada. Nasipi i obaloutvrde su stabilni, ali će situacija i narednih dana biti kritična jer su nasipi raskvašeni i puni vode.

Zbog toga štab za vanredne situacje grada Šapca upozorava građane da bez preke potrebe ne izlaze na reku, posebno ukoliko nisu angažovani na odbrani od poplava.

Štab za vanredne situacije naložio je lokanoj samoupravi da od ponedeljka angažuje radnike javnih preduzeća na poslovima za koje nedostaje ljudstva za odbranu grada, kao što je punjenje vreća sa peskom i još jednom apelovao na Šapčane da se prijave u što većem broju. Svi koji su u mogućnosti mogu se prijaviti u kasarni ili u Hali sportova ”Zorka”.

Pošto vanredna situacija traje već više dana, i svi su izgledi da će potrajati još neko vreme, gradu je potrebna hrana i voda, čizme i obuća, stočna hrana, kao i pumpe za ispumpavanje vode iz objekata, pa Štab za vanredne situacije poziva sve koji su u mogućnosti, da upute pomoć.

U ataru sela Mrđenovca, gde je naređena evakuacija ljudi, ostalo je 30 ovaca, 40 krava i oko 100 svinja koje je neophodno hraniti.

Štab za vanredne situacije naložio je da u toku noći i ujutru budu okončani svi započeti radovi na nadvišavanju i osiguravanju nasipa i obaloutvrda i da se do jutra obezbede rezervne količine vreća sa peskom.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još