Zatvorene prodavnice trgovaca koji su podizali cene vode i hrane

PROTIV prodavaca koji su hteli da prodaju vodu i namirnice po znatno višim cenama podneto je do nedelje popodne više desetina prijava. Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je za „Novosti“ da se više od polovine prijava odnosi na Beograd i opštine koje nisu zahvaćene poplavama, gde su trgovci povećavali cene flaširane vode i hrane, a bilo je i slučajeva povećanja cena gumenih čizama.

- Tržišna inspekcija Srbije zbog nesavesnog poslovanja zatvorila je do sada četiri prodavnice u Valjevu, Obrenovcu, Smederevskoj Palanci i Novom Sadu - kaže za naš list Rasim Ljajić. - Pojačana je inspekcijska kontrola trgovina zbog pritužbi o neopravdanom podizanju cena osnovnih namirnica u uslovima vanredne situacije. Nesavesni trgovci na taj način najdirektnije krše Zakon o trgovini i sve odluke Vlade o otklanjanju posledica nastalih katastrofalnim poplavama.

Postupak rada Tržišne inspekcije u uslovima vanredne situacije je rigorozan i podrazumeva najoštrije mere, kazne i posledice po one koji zloupotrebljavaju takvo stanje. U slučajevima kada se radi o ozbiljnim zloupotrebama trgovaca, podneće se krivične prijave, a kazne iznose do dva miliona dinara i zabrana rada od šest meseci do dve godine. Građani prijave inače mogu podneti lokalnim kriznim štabovima, kao i lokalnim i regionalnim tržišnim inspekcijama.

Iako je dobar deo Srbije pod vodom, pojedini trgovci u nekim gradovima udvostručili su cene trenutno najtraženijih proizvoda - flaširane vode, hrane i gumenih čizama i što je u uslovima u kojima se ljudi bore za sopstveni život neprimereno. Tako se može čuti da se flaša vode od litar i po prodaje i po trostruko višoj ceni od čak 150 dinara! Po duplo višim cenama prodavala se i konzervirana roba, hleb, mleko, testenine, ulje, brašno. Gumene čizme su u nekim radnjama dostigle cenu od 4.000 dinara!

DEŽURNI TELEFON

DeŽurni telefon Tržišne inspekcije na koji građani mogu da se jave i prijave zloupotrebe trgovaca u vanrednoj situaciji je 011/2699-610.

UPOZORENjE

U OBAVEŠTENjU o postupanju trgovaca u uslovima vanredne situacije, Sektor tržišne inspekcije skreće pažnju trgovcima na to da će svaki vid nepoštene, nedozvoljene špekulativne radnje, kao što je prikrivanje određene robe, podizanje cena, bilo koji vid uslovljavanja kupovine biti sankcionisan u skladu sa Zakonom o trgovini.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još