Vučić: Dani žalosti u Srbiji od 21. do 23. maja

- U Srbiji će 21, 22. i 23. maj biti Dani žalosti - rekao je premijer. - U Obrenovcu imamo 14 žrtava, obdukcija se radi, polovina je preminulih a polovina utopljenika, ali rezultati obdukcije će biti jasno predočeni za svako lice.

Govoreći o aktuelnim problemima, on je istakao da takozvane leđne vode i natopljeni bedemi donose još problema:
- Tako nam se juče desilo u Zabrežju. Preduzeli smo mere na TENT-u A da ga zaštitimo, napravili smo ostrvo oko termoelektrane samo da je zaštitimo. Sava udara u Dunav i to nam pravi najveći problem u Obrenovcu.

Vučić je naglasio da će u narednim danima u Srbiju biti dopremljen veliki broj uginulih životinja koje su stradale u poplavama u Republici Srpskoj, jer u ovom delu regiona ne postoje kafilerije koje mogu da prime toliku količinu životinjskih leševa.

- Jedina stvar koju nismo javno rekli jeste kako bismo mogli da branimo TENT, ali to bi izazvalo uznemirenje i zbog toga nećemo ni reći - istakao je Vučić.

Predsednicima opština poručio je da prijave realnu štetu:
- Gledaćemo da svim ljudima bude vraćeno i plaćeno ono što su izgubili, da organizujemo građevinske radove. Nemojte da se dogodi da nam iz neke opštine stigne izveštaj za kuću koja je vredela 5.000 evra da nam traže 250.000 evra za sanaciju. Imaćemo pristup Fondu solidarnosti. Srbija će sama aplicirati za pomoć kod EU fondova.

Premijer je zahvalio svima koji su donirali novac i rekao da izveštaji o svakom dinaru koji je prošao kroz donacije završavaju i na njegovom stolu.

Pogledajte još