Slikarstvo i film

U Prodajnoj Galeriji Beograd - s velikim G, a iskreno se nadam da će se uskoro, jer postoji velika potreba, prostorno proširiti, likovna i filmska publika, starija ali i mlađa, došla je u velikom broju da oda počast životu i delu Živka Nikolića, na izložbi naslovljenoj Slikarstvo i film (Fenomen likovnosti u filmu Živka Nikolića) autora Zdravka Vučinića.

Izložbu je otvorio nadahnutim govorom Prof. dr Ratko Božović poredivši rad Živka Nikolića, inače i slikara, sa delom Voje Stanića, Petra Lubarde i Miće Popovića, ali i sa delima velikana svetske istorije likovne i filmske umetnosti. Ovo je, u stvari, povratak pomalo nepravedno zapostavljenom umetniku, velikom biografu, psihologu ali i ljubitelju prirode - čudnovatih pejzaža... a značajan doprinos je i ova izložba Zdravka Vučinića koji je zaslužio veliki aplauz.

Posle projekcije filmova: Ždrijelo, Polaznik, Bauk, Marko Perov i Prozor, ostali smo još dugo da, uz čašicu razgovora s prijateljima (i prijateljima Galerije, i prijateljima prijatelja Galerije),  sređujemo nagomilane utiske ili nam se, jednostavno, nije išlo jer nam je bilo lepo.

Otvaranje izložbe je bilo u četvrtak, 23. novembra od 19 sati, a priliku da pogledate ovu jedinstvenu i zanimljivu, ali i značajnu izložbu imate do subote, 16. decembra 2006. godine. Nisam baš siguran da li ću smeti da vas pozovem na sledeće otvaranje - velika je gužva. Šalim se, pozvaću vas, pa se vidimo!!!

Dragan Kljajić

Pogledajte još