Proradilo klizište kod Zvezdarske šume, stanari u strahu

Usled velikog nevremena u četvrtak uveče došlo je do odrona asfalta i velike količine zemlje, a i bandera samo što se nije survala niz ogromnu liticu Zvezdarske šume.

U petak se situacija još pogoršala, pa je ekipa JKP “Beograd put” oivičila to mesto zaštitnim ogradama.

Većina stanara koji žive u kućama na udaljenosti svega nekoliko metara od odrona u strahu su se iselili iz kuća. Najhrabriji su ostali, ali ne spavaju već noćima.

- Ugroženo je više od 200 ljudi koji žive iznad i ispod klizišta. Sve izgleda jezivo. Na tom mestu nalazi se i septička jama koja samo pospešuje klizište, a nadležni su ovde postavljali i vodovodnu cev, optički i telefonski kabl, ali niko nije rešio problem - priča Dragutinović.

Stanari su zvali opštinu Zvezdara, ali su im odgovorili da Grad jednostavno nema novca.

- Potpuno smo nemoćni, a već je zemljište kod moje šupe krenulo da se odranja - kaže Dragutinović, i dodaje da su njemu i komšiji šumari hteli čak da napišu kaznu zato što su na tom mestu nasipali zemlju.

U JKP-u “Beograd put” ističu da znaju za problem u Zvezdarskoj šumi, ali da oni nisu odgovorni.

Stanari kažu da su nemoćni
- Mi smo obezbedili to mesto, a hteli smo i da asfaltiramo stazu. Međutim, u Direkciji za javni prevoz su nedavno oformili tim stručnjaka koji su zaduženi da vide o čemu se radi i odrede način na koji će se klizište sanirati - kažu u ovom preduzeću, i dodaju da sličan problem imaju i stanari na Mirijevskom vencu i na čak četiri lokacije na Smederevskom putu.

Sektor za vanredne situacije organizovao je timove za sanaciju svih klizišta u gradu, a to će na dnevni red doći kada reše problem s Obrenovcem, što je prioritet, objašnjava Rade Milošević, načelnik Sektora za vanredne situacije.

Više od 100 klizišta u gradu
U Sektoru za vanredne situacije tvrde da u gradu postoji više od 100 klizišta koja su problematična i po suvom vremenu. „Najugroženija su područja Mirijeva, Karaburme, Umke, Grocke, Zvezdare, Boleča, Bariča i Begaljice. Tokom ovog nevremena neka od tih klizišta pomerila su se za nekoliko milimetara, a druga čak i za centimetar“, kažu nadležni.

Izvor: Blic

Pogledajte još