Srbiji će trebati preko 174 miliona evra da bi sanirala štete od poplava!

0

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da će Srbija u narednih 10 nedelja morati da proceni štetu kako bi povukla novac iz fondova EU, dodajući da je ona sada veća od 174 miliona evra.

– U roku od deset nedelja od elementarne kastastrofe moramo da apliciramo i dokažemo da je naša šteta veća od 174 miliona evra ili više od 0,6 odsto BDP. Zbog toga ćemo iskoristiti postojeće mehanizme da angažujemo stručnjake koji će biti plaćeni kroz već postojeće fondove i projekte – rekla je Joksimović gostujući na TV Pink.

Zato ona i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sutra putuju u Brisel, kako kaže, da razrade mehanizme za dobijanje novca koji je neophodan za sanaciju posledica poplava.

– Sutra na sastanku treba da razradimo mehanizme kako da sigurno dobijemo taj novac. Na predlog Evropske komisije, Evropski savet i Evropski parlament donose odluku da li će nam dati ta sredsta – izjavila je Joksimović.

Navodi i da su to velika sredstva i da ukoliko ih Srbija dobije ona će premašiti svaku pojedinačnu pomoć.

Saniranje posledica poplava, kako ističe, biće veliki zadatak, navodeći da će novac dobijen iz EU otići na obnovu infrastrukture.

– Tim novcem se neće obnavljati privatne kuće, za to ćemo naći druge izvore – naglašava ministarka.

Izvor: dnevno

Foto: Nadlanu Arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.