Reciklažna industrija u velikoj krizi

Kako navode u Udruženju, u pojedinim firmama smanjen je broj radnika i količine prerađenog otpada jer i dalje nisu dobile nadoknade za sav otpad prerađen u protekloj godini, što ambijent za dalje poslovanje čini veoma nepredvidivim.

"Nadoknade za otpad koji je prerađen u prvom kvartalu prošle godine su isplaćene, a ugovori za dodelu podsticajnih sredstava za prerađen otpad u drugom, trećem i četvrtom kvartalu su potpisani, ali novac još uvek nije isplaćen
", rekla je predsednica Udruženja Ana Petrović Vukićević.

Problem predstavlja i to što konkurs za dodelu nadoknada za 2014. godinu još nije objavljen.

Ana Petrović Vukićević je rekla da su predstavnici udruženja bili u stalnom kontaktu sa Ministarstvom energetike i zaštite životne sredine, da su dobili obećanja da će sredstva biti isplaćena nakon rebalansa budžeta, kao što je definisano u ugovorima koji su potpisani sa reciklerima za prerađeni otpad u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2013 godine.

Ona je dodala da je od velike važnosti imenovanje državnog sekretara u sada nadležnom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine koji će biti zadužen za tu oblast kako bi recikleri mogli da nastave sa radom i rešavanjem problema koji ih muče već duže vreme.

“Reciklažna industrija se polako gasi i nalazi se u stanju hibernacije, a nije lako zatvoriti fabrike kad postoje dugoročne obaveze na godišnjem novou, u prikupljanju sirovina, i kada postoji obaveza prema partnerima, a nove količine sakupljenog otpada se ne otkupljuju od sakupljača niti se ugovaraju novi poslovi”
, rekla je Ana Petrović Vukićević.

Ona je navela da će neke firme biti prinuđene da radnike šalju na prinudne odmore, a da se nada da krajnji ishoh neće biti zatvaranje fabrika.

“Naš ključni problem je nepredvidivo poslovanje, radimo bez ikakve sigurnosti da ćemo dobiti nadoknadu, i u tom smislu očekujemo da će administracija ubrzati proces usaglašavanja seta zelenih zakona što bi stvorilo mogućnost za formiranje Fonda zelene ekonomije koji je preduslov za bilo kakav dalji razvoj”
, kazala je Ana Petrović Vukićević.

Udruženje reciklera još ranije je upozorilo da firme više nemaju novca ni da servisiraju obaveze prema bankama, niti za plate i doprinose zaposlenih.

“Situacija je i dalje jako teška i krajnje nepredvidiva”
, upozorila je ona.

Reciklažna industrija je u protekloj godini preradila otpad u vrednosti od oko 1,8 milijardi dinara, odnosno sakupljeno je oko 60,5 miliona kilograma opasnog otpada, odnosno 20 odsto manje nego 2012. godine.

Predstavnici reciklera su i ranije ukazivali da je važno da se što pre objavi konkurs o dodeli podsticajnih sredstava za tretman otpada u 2014. godini, upozorivši da ako do toga ne dođe reciklažna industrija će “raditi u apsolutnom minusu”.

Ana Petrović Vukićevićeva je upozorila i da je važno da se reguliše i pitanje naplate eko-takse.

“Država je imala blagonaklon stav prema nesavesnim zagađivačima i tako je oštetila kako industriju, tako i građane koji su platili naknadu za eko taksu”
, rekla je ona.

Objasnila je i da to može vrlo jednostavno da se reši tako što bi prilikom uvoza morala da plati uz carinu i eko taksa.

Izvor: Ekologija.rs

Pogledajte još