Apel iz Banjaluke: Potrebna hrana na svim punktovima!

Iz glavnog grada Srpske je popodne stigla informacija da svim punktovima za pomoć nedostaje hrane. Stoga se apeluje da ukoliko neko ima mogućnost da na neku od lokacija, Vatrogasni dom, Paprikovac ili Dom omladine, odnese hranu (konzerviranu najbolje) učini to odmah.

Inače, "Vode Srpske" danas će raditi na probijanju drinskog nasipa na lokalitetu Rača radi odvoda vode sa poplavljenog područja, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite RS. U toku noći sa tog dela drinskog nasipa izvršena je evakuacija stanovništva i stoke. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da su nasipi sigurni i reka Sava ne prodire više u Semberiju.

Prema njegovim rečima, u poplavljenom području kod Rače voda je 1,3 metra viša od nivoa Save, zbog čega će na predlog stručnjaka i uz odobrenje Republičkog kriznog štaba biti presečen deo nasipa kako bi voda iz poplavljenih sela otekla u Savu i Drinu.

Iz Uprave Civilne zaštite RS navode da je na području opštine Donji Žabar utvrđen nasip u mestu Kopanica i reka Sava se više ne izliva na tom području. Na utvrđivanju tog dela nasipa bile su angažovane Oružane snage BiH, a u ovoj opštini i dalje je pod vodom oko 50 kuća.

Opštinski Štab za vanredne situacije u Šamcu odlučio je da danas osnovni zadatak bude uklanjanje uginule stoke. Pošto je u gradu ostalo oko 25 odsto stanovništva, a nivo vode opao za jedan metar, odlučeno je da štab pokuša da se približi gradu što je više moguće. Donesena je i odluka o uvođenju policijskog časa koji će trajati od 22 do 6 časova.

U opštini Modriča aktivnosti su usmerene na dostavu hrane, vode, lekova, higijenskih paketa i drugih potrepština u mestima koja su bila ugrožena poplavama. U naselju Janja u toku je čišćenje i dezinfekcija terena, a u gradskom jezgru ispumpavanje vode iz podruma i sa ulica.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još