Preporuke za ishranu beba i dece u poplavama

0

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je tokom vanredne situacije najbezbednije da se bebe hrane majčinim mlekom.

„Dojenje je najbezbedniji način ishrane, majčino mleko je uvek dostupno i sadrži sve potrebne hranljive materije“, saopštili su iz Batuta.
Ukoliko se dete ne hrani majčinim mlekom, prilikom pripreme mlečne formule neophodno je ruke oprati mlakom vodom i sapunom, a u nedostatku vode dezinfikovati alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju.
Odojčetu od šest meseci i starijem potrebna je i dopunska ishrana koja mora da bude zdravstveno bezbedna, takodje.
„U uslovima smeštaja u kolektivnim centrima, ali i nakon povratka kući do potpunog saniranja domaćinstva, u cilju prevencije bolesti, savetuje se korišćenje industrijski proizvedene hrane za odojčad uzrasta do godinu dana“, kažu iz Batuta.
Za decu staru godinu dana i starije, savetuje se korišćenje konzerviranih namirnica, termički obradjenog povrća, suvo voće, upakovan hleb, dvopek, krekeri i dugotrajno pasterizovano mleko.
Voće i povrće koje se inače koristi u sirovom obliku oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i termički obraditi.
Sve namirnice koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa (poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.
Sve namirnice koje bi mogle da dodju u kontakt sa vlagom držati u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama.
Izvor:B92

Foto: nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.