VUČIĆ: Pomoć iz EU najranije za 6 meseci!

0

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je večeras zahvalnost Evropskoj uniji za podršku i pomoć koju su pružili Srbiji u teškoj situaciji izazvanoj poplavama i objasnio da u ovom trenutku možemo da računamo praktično na tri vrste pomoći u tom kontekstu. On je izjavio da Srbija najranije za šest meseci može da dobije novac iz Fonda solidarnosti EU.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora s evropskom komesarkom za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalinom Georgievom, rekao da je to najpre upravo pomoć koju gospođa Georgieva generiše, zatim sredstva iz fonda solidarnosti EU i konacno novac iz IPA fondovi koji prethodnih godina nismo iskoristili.

Za novac iz Fonda Evropske unije uslov je da je šteta koju smo pretpreli iznad 06,4 odsto BDP, sto smo, kako je naveo, Vučić, na žalost sigurno postigli i kvalifikovali se za tu vrstu pomoći.

Kako ta pomoć sigurno neće ni približno pokriti sve naše troškove, Vučić je dodao da nam ostaje i treća mogućnost, za koju je, kako je rekao, posebno zahvalan gospođi Georgievoj, ali i šefu misije EU u Srbiji Majklu Devenportu kao i Goranu Svilanoviću, jer su ga uputili da novac iz IPA fondova koji Srbija nije iskoristila 2011, 12 i prošle godine, a iz kog izvora očekujemo značajna sredstva.

– Ako sada neko misli da ćemo sve probleme rešiti tako sto ćemo uzeti novac iz neke druge kase, to se neće dogoditi, ali sve zajedno to će biti sredstva koja će nam pomoći da ogromne probleme nastale u katastrofalnim poplavama lakše i brže prebrodimo – rekao je Vučić uz napomenu to ne znaci da ćemo lako i jednostavno da vratimo stvari u prethodno stanje.

telegraf

Foto: Miloš Miškov / Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.