Klizište odnelo groblje u Bajinoj Bašti, brdo pada u Drinu

0

Putevi ka većim bajinobaštanskim selima su konačno prohodni, spasioci se probijaju kroz planinski neprohod i dopiru do odsečenih zaselaka, ali odozgo donose informacije sve crnju od crnje.

Najvnovija je – u selu Gvozdac klizište je odnelo mesno groblje. Nezapamćenim zlom pogođeni, meštani ovog brda nad Drinom, kao u najvećem košmaru, sakupljali su strminom rasute posmrtne ostavtke svojih najmilijih i pokopavali ih na bezbednijim mestima.

– Užas! Moj prijatelj iz Gvozca nedavno je sahranio majku. Kovčeg sa telom je izbacilo je klizište…. Među kosti drugih pokojnika. Čuli smo se, kuka, nije našao glavu mrtve majke… Pitanje je i da li će je naći, ko zna gde ju je lavina odnela, – ispričao nam je danas žitelj Rogačice kod Bajine Bašte.

Nekoliko kuća u Gvozcu klizišta su odnela. Sa njima i štale, sušare, livade.

– Gvozdac više ne postoji, bar onaj deo u planini. Ono što je bilo u Gvozcu sada je ispod, u Ovčinji. Ono što je bilo u Ovčinji – ko zna gde je. Objekti su, bukvalno, klizali sa imanja u imanje, iz sela uz selo. Najgore je od svega što se u neke zaseoke još ne može ući, – komentarisali su i u obližnjim Kostojevićima.

Bajina Bašta i okolina i danas su priličili slikama ratnog stanja. Zeleni bageri na vojnim transporterima otpremani su na sve strane. Na svakoj krivini, dole niz Drinu, znakovi upozorenja da su u toku radovi ili da sa puta vreba opasnost. Na magistralni nema gužve. Putuje samo onaj ko mora. Vanredno!

Desnu stranu puta i dalje zasipaju klizišta. Brda ne miruju, sa njih se otiskuju zemlja i šuma. Na svakih kilometar – dva zastoj. Konačno se može u Rogačicu. Put u ovo selo, gde gde se račva magistrala za Užice i Ljuboviju, nasipa se kamenjen.

– Narod pokušava da sabere danak poplave i klizišta, iz opštine su tražili da se dostavi procena štete. Juče su mnogi pokopali mrtvu stoku, – kaže Svetlan Tadić, predsednik MZ Rogačica.

Nad Bajinu Baštu se nadvija nova potencijalna opasnost. U Crvici, par kilometara od varoši, sa bosanske strane Drine, klizišta su pokrenula ogromno brdo. Zemlja se otiskuje za sada samo na put prema Bratuncu. Ako gromada padne u reku začepiće korito a onda…

– Procene su da se brdo neće otisnuti, – kaže Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta.

pressonline

Foto: Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.