Šteta od poplava 600 miliona evra

FONDOVI - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas putuju u Brisel, a cilj je, kako je izjavila Joksimovićeva, razraditi mehanizme za dobijanje novca iz EU.

Prema saznanjima “24 sata”, predstavnici Vlade Srbije i EU juče su pregovarali o sumi od 150 miliona evra.

Prve procene štete:

100.000.000 evra je šteta samo u termoelektrani Kolubara

Gde je uništeno najviše plodne zemlje:
Stig, Mačva, Pomoravlje

80.000 hektara obradivog zemljišta je poplavljeno, odnosno 2% ukupno obradivog zemljišta u Srbiji

Šta su sve poplave oštetile:
2.260 objekata je pod vodom
1.763 ugroženo
50.000 tone živine je izgubljeno
4.000 kilometara magistralnih i regionalnih puteva prvog reda
37.000 preduzeća odnosno svaka deseta firma u zemlji pretrpela je štetu
250 mostova
27 mostova i prelaza
161 kilometar puta je uništeno
Na desetine klizišta je pokrenuto

Premijer Aleksandar Vučić juče je rekao da je Srbija po materijalnoj šteti desetostruko teže pogođena nego druge zemlje u regionu i ocenio da bi Srbija trebalo sama da konkuriše za pomoć fondova EU.

- Ako je nekom šteta 0,1 odsto, a nama veća od 0,64, zašto bi se udružili sa njima. Dajte da sami izvučemo maksimum tamo gde možemo. S drugim zemljama možemo se udruživati za druge fondove - poručio je Vučić.

Vučić je u pregovorima sa Svetskom bankom o kreditu od 100 miliona dolara s kamatom od oko jedan odsto godišnje, dok iz ove institucije najavljuju da bi mogle da odobre još veću podršku i do 200 miliona dolara.

- Već smo inicirali internu raspravu o tome kako se najbolje može pomoći Srbiji u ovoj teškoj situaciji.

"Vrlo je teško u ovom momentu reći kolika ukupna podrška Svetske banke može da bude. Zbog raznih vrsta ograničenja, uključujući i to da su neka sredstva već odobrena za druge projekte, podrška bi mogla da se kreće između 150 i 200 miliona dolara”, rekli su u Svetskoj banci.

Sinoć je u Beograd doputovala i Kristalina Georgijeva, komesar EU za vanredne situacije, koja je u ponedeljak unela zabunu tvrdeći da Srbija od Fonda solidarnosti može očekivati milijardu evra. Potom se ispravila i rekla da je to ukupan iznos ovog fonda i da Srbija može dobiti deo. Istina je, međutim, da Fond ove godine raspolaže sa 500 miliona evra.

U četvrtak će u Nemanjinoj 11 biti i donatorska konferencija koja će pored predstavnika EU okupiti i donatore iz Kine, Indije, Azerbejdžana, Rusije... Vlada će na ovom sastanku donatorima predočiti posledice od poplava i neophodnost sredstava za saniranje štete.

24sata

Pogledajte još