Zorana Mihajlović: Urađene su prve procene štete i ona iznosi stotine miliona evra!

0

Ona je kazala da će Srbija tražiti pomoć za obnovu zemlje od svih relevatnih finansijskih institucija i dodala da će danas razgovarati s predstavnicima Svetske banke.

Kako je navela, preliminarnu procenu štete do 30. maja trebalo bi da dostave i lokalne samuprave.

Mihajlovićeva, koja je i predsednica Komisije za procenu štete od poplava, objasnila je da će lokalne samuprave slati svoje procene, a njih će kontrolisati inženjeri iz građevinske inspekcije, a potom i stručnjaci iz radnog tela koje će vlada tek formirati – Kancelarije za humanitarnu pomoć.
„Tek posle tih kontrola, Komisija će poslati vladi zaključak“, rekla je Mihajlovićeva za televiziju Pink.
Ona je kazala da je od 17.000 kilometara puteva prvog i drugog reda, uništeno 3.500 kilometara.
Ministarka je ocenila da je veliki problem u železničkoj infrastrukturi, jer velikom delu, 30 odsto, ne može da se priđe.
„Cilj je da popravimo infrastrukutru, i da vratimo ljude njihovim kućama, mi za to imamo samo par meseci, jer ide zima, ali vlada će učiniti sve da niko ne ostane ne ulici“, rekla je Zorana Mihajlović.
Ona je kazala da će Srbija tražiti pomoć za obnovu zemlje od svih relevatnih finansijskih institucija i dodala da će danas razgovarati s predstavnicima Svetske banke.
„Na žalost, imamo pravo na Fond solidarnosti EU, jer smo pretrpeli veću štetu od 0,64 odsto bruto društvenog proizvoda, ali mi ćemo tražiti i da se preimenuju neki krediti i ja ću upravo danas razgovarati s predstavnicima Svetske banke“, kazala je Mihajlovićeva.

Izvor: Beta/B92

Foto: beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.