Evo kako dolazi do haosa: Nabujale reke se vraćaju jer ne mogu jedna drugu da prime

0

Nabujale reke ne mogu jedna drugu da prime, pa tako Kolubara udara u Savu, a Sava udara u Dunav, zbog čega se reke bukvalno vraćaju i dodatno plave porečja. Da se reke vraćaju, shvatili smo kada je naređena hitna evakuacija sela Zabrežje kod Obrenovca.

Reka Sava udara u Dunav i vraća se, pa je u tom povratku probila nasip kod Zabrežja na tri mesta – objasnio je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Ta pojava, naravno, nije nepoznanica za hidrologe, koji prate vodostaje reka i njihove ćudi.
– Ono što pričamo za Savu, desilo se i sa Kolubarom. Kolubara nije mogla da se ulije u Savu jer je visok vodostaj Save, i vratila se nazad. Pošto to nije Kolubarin prirodan tok, teško ju je pratiti i prognozirati gde bi mogla da se izlije – objašnjava Dejan Vladniković, koordinator Hidrometeorološkog sistema rane najave i upozorenja RHMZ.
Dunav kod Beograda takođe raste, što zbog talasa koji dolazi iz Bratislave i Beča, što zbog ulivanja Save. Hidrolozi, međutim, kažu da nema straha od njega, i zbog toga što se nivo Dunava može regulisati ispuštanjem vode na brani na Đerdapu.
– Od 18. maja Đerdap ispušta vodu kako bi se regulisao nivo Dunava – kaže Vladniković.
HE “Đerdap1” juče je primala oko 12.400 metara kubnih vode u sekundi, zbog čega su već danima otvoreni prelivi kako bi se ispraznilo jezero i omogućio dotok vode.
Izvor: 24sata

Foto: facebook

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.