URADI SAM: Prirodna sredstva u borbi protiv komaraca

Po prodavnicama postoje razna sredstva protiv komaraca, ali zašto plaćati skupe proizvode kad možete sami kod kuće napraviti nešto efikasno.

Na Internetu je popularna zamka za komarce na bazi šećera i kvasca.

Za izradu ove zamke potrebno vam je: jedna prazna platična flaša od 2 litre, komad crnog neprozirnog najlona (ili nekog drugog crnog materijala), 200 ml vode, 50 grama smeđeg šećera, 1 gram svežeg kvasca (u videu koji sledi koristi se onaj u prahu).

Boci isecite gornji deo u vidu levka, kako bi od donjeg dela ostala duboka posuda. Levak sačuvajte za kasnije. Donji deo boce oblepite nečim crnim (crno privlači komarce). Zatim ugrejte vodu i u nju umešajte smeđi šećer da se rastopi. Kada se tečnost ohladi ulijte je u crno obloženu posudu, a po vrhu izmrvite kvasac. Sada u bocu ubacite levak koji vam je ostao od od gornjeg dela boce, ali da levak ne dodiruje tečnost.


Komarce privlači miris fermentisanog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska. Ili se zalepe za stranice boce zbog šećera u vodi ili se jednostavno izmore pokušavajući naći izlaz. Ova klopka može delovati 2 nedelje, zatim treba da promeniti tečnost.

Komarce, takođe, možete oterati poptuno prirodnim preparatom koji nije štetan po zdravlje. Potrebno vam je pola litra alkohola, 100 grama karanfila i 100 mililitra ulja koje može biti bademovo, lavandino, pa čak i neutralno dečije ulje.

Priprema: Potopljene karanfile ostavite u alkoholu četiri dana, promešajte ujutro i uveče. Nakon četiri dana dodajte ulje i dobro promućkajte. Nekoliko kapi stavite na ruke i noge, umasirajte u kožu i gledajte kako vas komarci zaobilaze u širokom luku.

Za zaštitu od komaraca možete koristiti sledeća eterična ulja: ulje citrusnog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora), ulje cimeta, ricinusovo ulje, ulje lavande, ulje ruzmarina, ulje limunske trave, ulje karanfila...

Promešajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovno ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od komaraca.

Osim proslavljene lavande (Lavandula officinalis), u borbi protiv komaraca dobro će vam poslužiti i: ruzmarin – sjajno sredstvo za odbijanje komaraca, u stvari, ona je vekovima imala upravo tu namenu; kadife – naše bake su sadile kadife da bi sa susednih biljaka rasterivale biljne vaši. Ni komarcima se ništa bolje ne dopada njihov miris; citronela i geranium – ove dve biljke su najpoznatije u borbi protiv komaraca; matičnjak –  jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska; ageratum – sadrži kumarin, sastojak čiji miris komarci ne podnose; mačja trava – jedno od najjačih sredstava za odbijanje komaraca.

Svim nabrojanim biljkama potrebno je prvo zgnječiti list da bi ispustio aromu, u suprotnom ih komarci neće registrovati. Ruzmarin i mačju travu, možete da utrljate i na kožu i na odeću da biste pojačali dejstvo. Zato, sledeći put kada budete razmišljali o izboru biljaka koje ćete posaditi, razmislite i o ovima koje će biti više od prostog ukrasa u bašti.

Pogledajte još