KORITA UŽASA: Ove rečice i potoci čudnih imena su poplavili Srbiju!

0

U proteklih šest dana Srbija se suočava s katastrofalnim poplavama koje su mnoge ljude ostavili bez najmilijih, kao i bez porodičnog ognjišta. Doskora bezimene rečice, pritoke Kolubare, Save, Dunava, Tise prelile su korita u koja se ulivaju i napravile katstrofu nezapamćenih razmera. Lešnica, Štira, Žeravija, Skrapež, Kladnica, Turija, Likudra su samo neke od njih.

Veliki broj ljudi je nestao, a u mnogim stanovništvima nema vode i struje. Vlada Srbije, mnogobrojne civilne organizacije i volonteri daju sve od sebe kako bi pomogli onima kojima je potrebna zdravstvena zaštita, hrana, lekovi i voda, kao i da spreče dalji rast vodotokova.

Za tri dana palo je više kiše nego što padne za tri meseca. Niko se nije nadao da će potoci i male rečice toliko narasti i preopteretiti rečne tokove Kolubare, Save, Dunava, Tise, Morave. Rečice i potoci za koje su jedva znali i lokalni meštani uvelikome su doprineli katastrofi u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

Iako u pojedinim krajevima zemlje poplave nisu retkost, katastrofa ovih razmera se smatra elementarnom nepogodom, s obzirom da su bujice uspele da unište i nasipe koji su projektovani da izdrže “stogodišnje vode”.

Lešnica, Štira, Žeravija, Skrapež, Kladnica, Turija, Likudra, Brštica, Boboštica, Čađavica su imena rečica koje su opteretile korita velikih reka i izazvale nezapamćen potop.

Iako do sada gotovo da su samo meštani znali za imena ovih rečica, nakon ove elementarne nepogode one će se sigurno pamtiti po zlu.

Na putu Kolubare ka Savi u nju se ulivaju Rabas, Kladnica, Tamnave, Ljubostinja, Gradac, Lepenica, Turija.

Ove rečice kao i preko 52 pritoke Resave učinile su da Srbija postane korito užasa. Ove doskora bezimene rečice su gotovo sravnile Valjevo i Svilajnac i uništile Obrenovac, dok su pritoke Morave napravile ogromnu štetu u Kraljevu i okolini.

Izvor: Telegraf

Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.