Prvih sto miliona dolara od Svetske banke za sanaciju stiže u junu

Kompletna pomoć međunarodne zajednice trebalo bi da stigne do kraja septembra.

Svetska banka je spremna da nam odobri kredit od maksimalno 300 miliona dolara. Prvih 100 miliona po kamati od oko jedan odsto za obnovu infrastrukture moguće je dobiti po hitnom postupku za manje od mesec dana. Na drugi zajam od 150 do 200 miliona koji se može koristiti i za obnovu kuća, trebalo bi sačekati bar do septembra, kažu za “Blic” u Svetskoj banci.

U ovoj instituciji objašnjavaju da Vlada sa sanacijom može početi i ranije. Kako, kažu, SB daje mogućnost da se 40 odsto svakog kredita koristi pre odobravanja. To bi u praksi značilo da bi ova finansijska institucija novac za urađen posao Srbiji nadoknadila retroaktivno, a Vlada bi, dok ta sredstva ne stignu, morala da se snađe.

Deo novčane pomoći iz EU, od ukupno očekivanih 130 miliona evra, Srbija može dobiti najranije u julu. Prvo bi stiglo stotinak miliona od Fonda solidarnosti, a potom i pomoć iz tamošnjih IPA (pretpristupnih) fondova. Izvor “Blica” kaže da Srbija u ovoj godini može računati na novac iz IPA fondova koji nije iskorišćen u prethodne tri godine.

- To je oko 25 miliona evra ukupno za prethodne tri godine - kaže naš sagovornik koji je u Vladi Srbije godinama radio na poslovima sa IPA fondovima.

On objašnjava da i ovaj novac, čak i po najhitnijem postupku, nije moguće dobiti pre septembra. Minimalno pola godine duže bilo bi potrebno za novac za 2014. Naš sagovornik kaže da u evropskim fondovima postoje striktna pravila i u hitnim situacijama i da vreme oduzima međunarodna organizacija koju treba angažovati kao posrednika za upravljanje novcem.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, kaže da bi se novac iz EU koristio za sanaciju puteva, mostova i ostale infrastrukture, dok bi se za obnovu privatnih kuća našli drugi izvori.

Ministar finansija Lazar Krstić je obećao da će se najveći deo obezbediti iz budžeta u kome za sanacije od poplava ima 17 miliona evra. To je nedovoljno, pa će se rebalansom u jul obezbediti dodatna sredstva.

blic

Pogledajte još