15 korisnih saveta: Kako da sačuvate zdravlje po povratku u poplavljen dom

1.Koristite kupovnu ili vodu iz cisterni za pripremanje hrane sve dok nadležni ne kažu da je voda ponovo bezbedna za upotrebu.

2. Nosite rukavice i čizme dok čistite ili vršite dezinfekciju. Stvari koje su bile u kontaktu sa poplavnim vodama trebalo bi dobro očistiti i dezinfikovati adekvatnim sredstvima, zatim ih pratiti nekoliko dana dok se potpuno ne osuše, zbog moguće pojave plesni.

3. Izbegavajte dodir sa poplavnom vodom, jer je kontaminirana od kanalizacionih i otpadnih voda, ulja, benzina… Od oštećenih kanalizacionih sistema preti velika opasnost po zdravlje.

4. Ukoliko postoje, i septičke jame moraju da budu očišćene. Kontaktirajte komunalnu službu da to obavi.

5. Ako vidite ili posumnjate da je hrana došla u kontakt sa poplavljenim vodama, bacite takvu hranu, čak kad su u pitanju konzerve ili zatvorene tegle.

6. Isperite temeljno posuđe i sav pribor za ručavanje, pa ga prokuvajte u ključaloj vodi i opet isperite.

7. Garderobu operite nekoliko puta, a pamučnu odeću prokuvajte.

8. Detaljno očistite i operate radne površine i podove vrućom vodom i sredstvom za dezinfekciju.

9. Neke stvari morate da bacite, kao što su jastuci, punjene igračke, komadi nameštaja na kojima je iverica nabrekla (moguće je oprati samo nameštaj izrađen od punog drveta, sredstvima za pranje drvenih površina). Više o tome pročitajte OVDE

10. Čuvajte se od pacova, insekata i sličnih životinja koje se mogu pojaviti na poplavljenim terenima, jer moraju prići službe za deratizaciju koje će profesionalno obaviti ovaj posao.
Ukoliko se pojavi najezda komaraca, pročitajte kako da sami napravite prirodna sredstva za rasterivanje ovih insekata iz vašeg doma.

11. Ne zaboravite na odmor i unosite dovoljno hrane. Napravite raspored i redosled poslova, podelite ih među sobom i završavajte jedan po jedan.

12. Kontaktirajte Crveni krst i slične organizacije za informacije i emocionalnu podršku.

13. Razgovarajte o svojim nedoumicama sa drugima i potražite pomoć.

14. Naravno, što češće perite ruke.

15. Sem očiglednog straha od zaraznih bolesti, kao i fizičke opasnosti, važno je napomenuti da bi podjednaku pažnju trebalo usmeriti i na pretrpljeni stres. Nemojte se stideti da kontaktirate psihologa i potražite pomoć ukoliko osetite da vam je potrebna.

Doktoronline.info

Pogledajte još