Saveti za roditelje: Kako da pričate sa decom o prirodnim katastrofama i tragedijama

1. Do sedme godine života, najbolje je ne započinjati teške teme o tragedijama i stradanjima, osim ako deca ne počnu sama da postavljaju pitanja. Neka vaši odgovori budu jednostavni, bez dubokih objašnjenja i strašnih slika. Činjenice i informacije trebalo bi prilagoditi uzrastu deteta, piše klinfo.hr.

2. Deci bi trebalo objasniti da svet ponekad može da bude okrutno mesto. U takvim razgovorima nije toliko važno dati sve detalje i činjenice, već pomoći deci da ne brinu i osloboditi negativna osećanja koja je neka vest izazvala kod njih. Roditelji će možda imati osećaj da lažu, jer niko ne može 100% znati da je budućnost potpuno sigurna, ali mala deca ne znaju da se nose sa neizvesnošću. Nije dobro da žive u strahu od mogućih tragedija, bez obzira koliko je mogućnost mala; potrebni su im uteha i osećaj sigurnosti.

3.
Ukoliko traže razgovor, nemojte pretpostavljati kako se osećaju, već ih pitajte. Pokušajte da saznate kako su oni shvatili tragičan događaj, kako se zbog toga osećaju i šta ih uznemirava i plaši. Možda su uplašeni, a možda su samo znatiželjni.

4. Dovoljno je postaviti pitanja poput “Šta si čuo?”, “Šta ti misliš da se dogodilo?”, “Čega se plašiš?” i slično. Tako možete više saznati o dubini strahova, jer dete koje, na primer, na televiziji vidi rušenje zgrade, može da pomisli da se to dogodilo u zgradi u kojoj radi njegova mama. Takva shvatanja trebalo bi odmah ispraviti i uveriti dete da se mami ništa loše neće dogoditi.

5.
Ne govorite deci da su njihovi strahovi i osećanja pogrešni i bezrazložni. Dajte im do znanja da njihova osećanja imaju smisla i da je u redu da osećaju to što osećaju.

6. Iskoristite trenutak i pričajte s decom o pomaganju drugima i o saosećanju. Možete zajedno da odete u banku i da uplatite novčanu pomoć za one kojima je potrebna.

7.
Dajte im do znanja da je u redu da vam postavljaju pitanja, čak i kada nemate odgovore na njih. Ostanite smireni i racionalni i pokušajte da decu što manje izlažete crnoj hronici i uznemirujućim slikama na televiziji.

Doktor Jelena Vlajković objasnila je kako stariji reaguju u situaciji katastrofe.

Pogledajte još