ISTINA ILI NE? Evo kako je ciklon Tamara dobio ime!

Ciklon Tamara je prethodnih nekoliko dana tutnjao iznad Srbije, izazivajući jake padavine i poplave. Međutim, spekulacije o načinu na koji je dobila ime ne prestaju.

Na sajtu ispovesti.com pojavilo se i jedno duhovito objašnjenje – da je ciklon Tamara dobio ime po bivšoj devojci jednog meteorologa. Kako navodi, on i njegova devojka su bili pred raskidom, a svađa je kulminirala kada je došao na posao.

- Kad sam otišao na posao, uočili smo veliki ciklon koji se približavao našem poluostrvu i ceo dan smo pratili situaciju. U međuvremenu sam saznao da me je devojka varala. Ciklon se sve više približavao i nije nas napuštao dok sam ja ostao napušten. Kako su počele oluje i sve nepogode koje su zadesile moju voljenu zemlju moja mržnja prema devojci sada već bivšoj, sve više je rasla. Tražili su od nas da imenujemo ciklon. Naravno, ja sam odmah znao koje ću ime staviti – navodi se na ovom sajtu i dodaje da je to bila najbolja osveta.

(old_image)

Kako kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije, cikloni poput ovog dobijali su imena kako bi se lakše raspoznavali.

- Nemačka je čak uvela sistem da svaki ciklon i anticiklon moraju da imaju svoje ime, a za određeno svotu novca može da ponese ime koje god poželite. Kod nas to nije moguće, mi smo previše malo područje. Svakako, mi ni “Tamari” nismo dali ime – kažu u Hidrometeorološkom zavodu i dodaju da je za ime verovatno odgovorna neka evropska ili privatna meteorološka stanica.

Međutim, meteorološki sajt “SerbianMeteo” tvrdi suprotno: da su upravo oni imenovali ovaj ciklon.

- Listu imena ciklona smo sastavili po dogovoru na početku godine, tako da budu azbučnim od A do Š, i da budu naizmenično muška i ženska imena. Tako smo od početka godine imali 20-ak ciklona i stigli do slova T i do “Tamare” – navodi se na njihovom sajtu.

Davanje imena ciklonima, anticiklonima i drugim većim nepogodama, prva je uvela Amerika 1945. godine. S obzirom na to da je ova zemlja tada bila lider u oblasti vremenske prognoze, njen primer su sledili i drugi.

Najpre se za imenovanje koristila vojna terminologija, ali kako su do 1953. godine sve opcije iscrpljene, postalo je uobičajeno davati nepogodama ženska imena. Nakon što su takvu praksu 1979. godine kritikovale feministkinje, u tu svrhu počela su da se koriste i muška imena.

Poslednjih godina tako postoji praksa da se imena daju na osnovu već sastavljene lista imena, koje se rotiraju svakih šest godina. Ukoliko je praksa i danas zaista takva, “Tamara” je svoje ime dobila pukom slučajnošću. Međutim, sa tog spiska obrisana su imena Katrina i i Endrju, zbog pustiši koje su izazvali 2005, odnosno 1992. godine.

telegraf

Pogledajte još