Država će preispitati odgovornost za žrtve poplava

Posle podnošenja izveštaja o tome, svaka od nadležnih institucija bi trebalo da radi svoj posao, a među njima su, naravno, policija i tužilaštvo, rečeno je Danasu u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Na pitanje da li bi nezavisni organi vlasti time trebalo da se bave samostalno od izvršne vlasti, u vrhu MUP-a nam je rečeno da se čekaju zaključci Republičkog kriznog štaba, odnosno da je bez tog dokumenta nemoguće na pravi način delovati.

Trenutno je još rano govoriti o tome da li će biti pokrenute istrage o odgovornosti pojedinaca u sistemu vlasti i njihovim postupcima. Ali, to ne znači da se neće pokrenuti pitanje da li je sve moglo da bude drugačije kada sve prođe. Videćemo šta će reći Republički krizni štab, da li će zaključiti da je bilo propusta od strane pojedinaca, odnosno kako je ko odgovorio na zadatak koji se ispostavio pred njih“, ocenjuju za Danas u MUP.

Na pitanje kada bi se mogao očekivati izveštaj Republičkog kriznog štaba, a time i početak procesa utvrđivanja odgovornosti, u MUP-u kažu da će vanredna situacija u pojedinim opštinama trajati sasvim sigurno još pet-šest dana.

„Dakle, ne može se očekivati pokretanje pitanja odgovornosti i istraga još najmanje nedelju dana. Tek nakon potpunog povlačenja vode i saniranja terena moguće je utvrditi da li je bilo nečijeg propusta i odgovornosti, odnosno da li postoji opravdana sumnja za pokretanje istraga“, zaključuje Danasov sagovornik u MUP.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, u izjavi za Danas odbacuje mogućnost da postoji pojedinačna odgovornost pre i tokom trajanja poplava u Srbiji.

- Ne znam da je išta zakazalo, ali znam da je ova zemlja prvi put imala premijera koji je radom pokazao da je tu da brine i rešava problem, ističe Zorana Mihajlović.

Upitana da li misli da bi trebalo da bude ispitana odgovornost pojedinih predsednika opština ili viših instanci vlasti, Mihajlović kaže da ne misli u tom smeru.

- Ne mislim tako. Ja sam više da nam ovakva situacija bude nauk kako bolje da uredimo sistem - od postojanja civilne zaštite do više ulaganja u štab za vanredne situacije i bolju koordinaciju sa lokalnim samoupravama, zaključuje Zorana Mihajlović u razgovoru za Danas.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ističe za Danas da je do sada najteži i najvažniji deo posla bio da se sačuva ljudski život.

- Dok su ljudi ugroženi, mnogo je važnije da se bavimo spasavanjem života, nego da tražimo krivce. Kako se situacija bude smirivala, naravno da je utvrđivanje odgovornosti legitimna tema. Ali, o tome ne bi trebalo da sudi javnost, već nadležne institucije. Otkud neko iz Valjeva ili Kragujevca zna šta se dešavalo u Obrenovcu. Nadležne institucije bi trebalo da otklone svaku sumnju, odnosno da utvrde nečiju odgovornost, ako je ima, ističe Ljajić.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP, izjavio je da su u sredu, 48 sati pre vodene bujice koja je prepravila opštinu Obrenovac, počeli da upozoravaju ljude preko medija i nadležne u opštinskom štabu da je neophodna evakuacija. On je rekao da su nakon tog upozorenja počeli da popuštaju nasipi na više mesta i da voda iz Kolubare ogromnom brzinom prodire i plavi kuće.

Odgovornost za nepravovremeno delovanje, međutim, odbacili su i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pod čiju ingerenciju spada i navedena opština.

Izvor: Danas

Pogledajte još