Top 10 neverovatnih promena u "zaljubljenom" telu

0

Poznato je da zaljubljen čovek zrači zadovoljstvom i srećom, ali su manje poznate skrivene promene koje se događaju u našem telu kada se zaljubimo.

1. Mozak menja aktivnosti u deliću sekunde
Ljubav na prvi pogled nam najčešće zvuči kao kliše ili dobro izbrendiran naslov holivudske romantične komedije, ali u prilog verodostojnosti prvog od koraka zaljubljivanja ide najnovije istraživanje. Naime, ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

2. Srce usporava svoj ritam
Zaljubljenost utiče na nivo hormona. Rezultat – niži krvni pritisak i otkucaji srca.

3. Gubimo san
Rezultati istraživanja pokazali su da čovek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog tomu je razmišljanje o voljenoj osobi koje nas drži u budnom stanju.

4. Bolovi popuštaju
Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje deluju lekovi protiv bolova.

5. Postajemo senilni
Kad se zaljubimo, u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina – ljubavnog hormona, koji blokira pamćenje. Rezultat je osećaj odsutnosti i zaboravnost.

6. Aktivira se ljubomora
Situacije u kojima ne možete da se kontrolišete kada svog voljenog vidite u razgovoru s drugom ženom prve su naznake prave zaljubljenosti. Naime dokazano je kako ljubav utiče na naš osećaj zaštite voljene osobe, ili drugim rečima – ljubav aktivira ljubomoru.

7. Hrana postaje slađa
U jednom istraživanju, zaljubljeni studenti dobili su zadatak da degustiraju različite namirnice i ocene njihov ukus. Rezultati su bili neočekivani: svi su se složili kako hrana i piće koje su jeli ima sladak ukus!
EVo šta bi trebalo da uradite da „leptirići u stomaku“ potraju što duže!

8. Gubimo koncentraciju
Nesvesno razmišljanje o partneru narušava naše poslovne veštine. Jedno istraživanje je pokazalo da su zaljubljeni ljudi slabo koncentrisani za obavljanje radnih zadataka.

9. Promena glasa
Tokom razgovora sa muškarcem u kojeg je zaljubljena, ženin glas poprima višu frekvenciju i postaje tanak. S druge strane, muški glas postaje dublji ali nežniji.

10. Kosti jačaju
Jedno istraživanje pokazalo je uzajamnu vezu između srećnih parova u braku i jakih kostiju. Što ste zaljubljeniji, to vam kosti postaju čvršće i otpornije na pojavu osteoporoze.

Zadovoljna.hr

Foto: Yayimages.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.