Znate li zašto su ulice Paraćina bile crvene za vreme poplave?

0

Crvena boja vode koja je poplavila ovaj grad u centralnoj Srbiji mogla je da izazove paniku kod onih koji nisu upućeni u geografiju ovog kraja.

Paraćin je bio jedan od gradova koji su najjače bili pogođeni poplavama koje su zadesile Srbiju i region. Stanovnici ovog mesta bili su jako dugo odsečeni od sveta nakon izlivanje reke Crnice koja protiče kroz sam centar grada, ali na svu sreću, voda se povukla.

Ogromnu štetu koju je Crnica napravila Paraćincima mogli smo da viđamo tokom prethodnih nekoliko dana na različitim televizijama, ali i snimcima koji su ostavljani na internetu. Mnogo se ljudi širom Srbije zaprepastilo kada je videlo da su ulice ovog grada kada su bile poplavljene bile crvene boje i pitalo se šta je to reka donela sa sobom.

Ipak, ne bi trebalo toliko da brinu zbog te crvene boje za koju je razlog jednostavan. Ulice Paraćina su bile crvene, jer je Crnica crvene boje. Ciglasta boja vode na ovoj reci jedna je od njenih prirodnih lepota po kojoj je i dobila ime Crnica. Interesantno je da je na svom izvorištu ispod Kučajskih planina voda u reci bela zbog krečnjačkih stena.

Izvor: Telegraf

Foto: Printskrin sa YouTube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.