Verbić: Odredićemo kriterijume o tome kad će ko polagati malu maturu

"Pre mog konačnog stava, sastaće se Republička komisija za sprovođenje završnog ispita da napravi kriterijum ko su ti učenici koji bi mogli da polažu i u avgustu, ko mora u junu a ko može i u avgustu. Za par dana imaćemo vrlo jasan kriterijum kome treba dozvoliti da polaže u avgustu", kazao je Verbić za B92.

On je rekao da će učenici iz poplavljenih područja polagati ispit iz gradiva koje su učili tokom školovanja i da će im polaganjem male mature biti omogućeno da upišu srednju školu koju žele.

"To je sve što su učili prethodnih osam godina. Tu nema ničega iz onog gradiva koje je trebalo da uče juče ili prošle nedelje. To su stvari koje se uče u šestom, sedmom, osmom razredu. To je sve ono što inače znaju i za šta se zaista spremaju godinama. Ne postoji ništa što bi trebalo da uče u poslednjih mesec dana", kazao je Verbić.

Na pitanje kako će dece iz poplavljenih područja da upišu škole koje žele, ako polažu u avgustu, i zašto ima tvrd stav da u zakonu piše da se u srednju školu ne može bez male mature a desile se nešto vanredno, Verbić je kazao da ne insistira na formi, da nije problem da se promeni propis, već da je problem u proizvoljnosti.

"Ljudi doživljavaju da je ono što postoji u prosveti proizvoljno, da može da se menja bilo kad i bilo kako. Ako zaista može da se menja bilo kad i bilo kako, onda nikada nećemo biti u stanju da popravimo obrazovanje. Nama je potrebno da uspostavimo sistem", kazao je Verbić.

Na pitanje kojom ocenom od jedan do pet bi ocenio obrazovni sistem u Srbiji, Verbić je kazao da bi ga ocenio dvojkom.

blic

Pogledajte još