Rudolf van Vin savetuje: Kao da su ratna vremena, jedite salate, kuvajte supe!

Popularni holandski kuvar po treći put je posetio našu zemlju u okviru velike balkanske turneje. Ove godine zvezda kanala „24 Kitchen“ stigao je u Srbiju pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije kako bi na najbolji način predstavio svoju domovinu na otvaranju 81. međunarodnog poljoprivrednog sajma. Iako je bilo u planu da u Novom Sadu i u Beogradu Rudolf demonstrira svoje kulinarske veštine u pravljenju poslastica, ali i da zabavi svoje fanove, do toga nije došlo zbog nesreće koja je zadesila našu zemlju.
"Kada sam došao u Zagreb, čuo sam za poplavu koja vam se dogodila. Čim smo kročili u našu ambasadu u Hrvatskoj, pričalo se o Srbiji i katastrofi. Uporedili smo je s onom koja se desila u Holandiji 1952. godine, kada je naša država bila poplavljena morem. To je bilo pre mog rođenja, kada su moji roditelji bili deca, ali

to se smatra najvećom katastrofom u Holandiji još od Drugog svetskog rata. Svako dete kod nas zna kako je teško boriti se sa vodenom stihijom - kaže Rudolf.

Muka sa sarmom!
Nisam još savladao pripremanje sarmi (smeh). Bio sam inspirisan, i to u emisiji „Laki obroci“, ali postavio sam sebi misiju da pokupim recepte sa Balkana i da pokušam u budućnosti da dam svoj osvrt na te recepte. Mislim da je dosta teško ljudima opisati šta je balkanska kuhinja. Generalno, u njoj ima puno mesa. Moja okolina zna italijansku, špansku, ali ne i balkansku kuhinju. Eventualno znaju za mađarski gulaš.

On kaže da su odlučili da se ne zabavljaju dok su nečiji životi ugroženi i prvobitni plan je izmenjen. "To je isto kao kada su vaši susedi u problemu, a vi imate žurku. Ne ide to tako! Odlučili smo da otkažemo zabavni segment dešavanja, ali nismo odustali od dolaska. Odlučio sam i da pripremim obrok za evakuisane porodice koje se trenutno nalaze u hotelu „Slavija“ - priča Rudolf za „Blic TV magazin“ i dodaje da je želeo da mališane iz poplavljenog područja zabavi i da im bar na nekoliko sati skrene misli sa nesreće koja ih je zadesila.

Da li ste poslali SMS za ugrožene u poplavama na 1003?
- Ne volim preterano da koristim telefon, ali čim sam čuo za akciju, zamolio sam da odmah pošaljemo SMS.

Pošto pojedini delovi zemlje nemaju ni struje ni vode, da li biste nam preporučili neki recept za te prilike?
- Čudno je, ali onda se vraćate u ratna vremena, na konzerviranu hranu i na neke stvari za koje znate da su bakteriološki bezbedne. Možda i salate koje nemaju mogućnost termičke obrade. Nadam se da imate i dovoljno povrća. Ono što je lako skuvati je dobra i kvalitetna supa koja vas uvek nahrani.

Izvor: Blic TV

Pogledajte još