Australija: Senator uneo bombu u Parlament!

Australijski senator Bil Hefernan uneo je danas lažnu bombu na sastanak parlamentarnog odbora, kako bi pokazao koliko je slaba bezbednost u parlamentu.

Senator Hefernan, iz vladajuće Liberalne partije, izjavio je da je bezbednost u parlamentu smešna, prenosi Bi-Bi-Ci (BBC).

Ranije je svako ko ulazi u zgradu parlamenta u prestonici Kanberi morao da prođe kroz bezbednosne kontrole, ali po novom sistemu neki “stalni posetioci” se više ne proveravaju.

Hefernan (71) je danas izvadio iz kese metalnu cev i predmete koji podsećaju na šipke dinamita dok je govorio na sastanku senatskog odbora.

- Kada sam bio dete, pre 50 godina, ovim smo dizali u vazduh panjeve na farmi. Mogli smo da oborimo i drvo veličine ove zgrade. A sada ništa ne sprečava nikoga da unese ove sastojke ovde – istakao je on.

Načelnik Australijske federalne policije Toni Negas, koji je prisustvovao sastanku, rekao je: “Prema sadašnjim propisima, postoji opasnost, to je istina“.

On je kasnije kazao članovima odbora da ga je Hefernan obavestio da namerava da upotrebi cev za “neku vrstu demonstracije“. Ostali senatori, međutim, o tome nisu bili obavešteni, navodi Bi-Bi-Si.

Članovima odbora je rečeno da je razlog za izmenu bezbednosnih propisa ranije ovog meseca u australijskom parlamentu bilo – smanjenje troškova.

Izvor: telegraf

Pogledajte još