Vanredna situacija u Kragujevcu

Najugroženiji delovi grada su Ždraljica, Beloševac, Lekina bara i potez oko ''Žitoprodukta''.

Ima poplavljenih industrijskih objekata ali i privatnih kuća. Sva lica čije su kuće poplavljene evakuišu se u Gerontološki centar.

Ako se za to ukaže potreba evakuisana lica će biti smeštena i u neki od hotela. Najveći problem u ovom trenutku je snabdevanje strujom.

Veliki broj sela i prigradskih naselja je isključen preventivno sa strujne mreže dok se voda ne povuče.

Bez struje su Gornja i Donja Sabanta, Žeželj, Dulene, Lužnice, Desimirovac, Medna, Rečani, deo Ilićeva i Maršić.

Oko 17.30 sati počela je da pada jaka kiša, a ubrzo je počeo i grad. Naleti vetra bili su do 60 kilometara na sat.

Mnogi delovi grada poplavljeni su za kratko vreme. U nekim naseljima voda na ulicama i u dvorištima dostiže pola metra.

Poplavljeni su podrumi, a voda je prodrla i u kuće. Slaba kiša još uvek pada.

U olujnom nevremenu za samo jedan sat palo je 50 litara kiše po metru kvadratnom, izjavio je Tanjugu šef Meteorološke stanice u tom gradu Blagiša Dobrosavljević.

Izlio se Bresnički potok, ispaljeno 38 protivgradnih raketa
Načelnik odeljenja za zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović izjavio je Tanjugu da se u naselju Bresnica izlio Bresnički potok i da je poplavio jedan broj stambenih objekata.

"Stanje je teško i u prigradskim naseljima Ilićevo, Maršić i Beloševac, gde takođe ima poplavljenih objekata", rekao je Radovanović i dodao da su nadležne ekipe na terenu.

Radarski centar Bešnjaja, kako je Tanjugu izjavila šef tog centra Svetlana Biljić, za dva sata je ispalio 38 protivgradnih raketa.

"Bilo je i pojave grada veličine zrna kukuruza, a koji je najviše padao na potezu Kragujevac-Batočina", rekla je Biljićeva.

Poplavljen deo pogona "Zastava oružje"
Poplavljen je jedan deo pogona fabrike "Zastava oružje" ali ništa nije alarmantno, izjavio je večeras Tanjugu Rade Gromović.

"Kako zbog jake kiše tako i zbog kišne kanalizacije koja nije mogla da primi veliku količinu padavina voda je prodrla u jedan deo fabričkih pogona, ali su radnici taj problem uspeli da saniraju", rekao je Gromović.

On je dodao da su radnici druge i treće smene poslati kući, kao i da određeni delovi fabrike trenutno nemaju struju.

blic

Pogledajte još