SPREČENA KATASTROFA: Zaustavljen prodor jalovine u reku

0

Loznički štab za vanredne situacije saopštio je u ponedeljak uveče da je u selu Kostajnik, u opštini Krupanj, zaustavljeno isticanje jalovine u reku Korenitu.

Specijalizovana interventna jedinica Rudarsko-topioničarsog basena „Bor“ sanirala je oko 18 časova odbrambeni nasip rudnika „Stolice“. Isticanje opasne materije po zdravlje ljudi i životnu sredinu regulisano je postavljanjem cevi koje su vodu usmerile u kolektore starog rudarskog basena, saopštio je štab.

Do izlivanje toksične jalovine došlo je nakon pucanja manje brane rudnika „Stolice“ u Kostajniku. Taj ekološki incident usledio je posle velike poplave i pojave klizišta u tom kraju.

Prema rečima člana Gradskog štaba Dobrosava Dobrića, na kontaminiranom obradivom zemljištu u priobalju reke Korenite, talog jalovine dostiže do 70 centimetara.

Dobrić je u ponedeljak u izjavi lokalnim medijima upozorio da poljoprivredni proizvodi sa ugroženih parcela više nisu za upotrebu, ali i da je životna sredina na čitavoj teritoriji Loznice ugrožena.

Izvor: Blic

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.