Antić: Budalaština je da je Obrenovac žrtvovan zbog TENT-a!

"Glasine da je Obrenovac poplavljen zbog TENT-a su budalaština", rekao je Antić za današnje "Naše novine" demantujući da je zbog elektrane zapostavljena odbrana grada Obrenovca.

On je naveo i da su mnogi radnici TENT-a žrtvovali odbranu svojih kuća zarad odbrane TENT-a i to je herojstvo koje država neće zaboraviti.

Govoreći o kolubarskim kopovima, Antić je rekao da će se sve preispitati i da ne postoje pumpe koje su mogle da spreče ovakav dotok vode. Jezera su, dodao je on, kopovi "Istok" i "Zapad", ostali su u blojem stanju.

Na pitanje kada će ugljenokopi ponovo proraditi, Antić je rekao da su prognoze dosta pesimistične, a da je najbolja od njih, da je potrebno godinu do godinu i po za saniranje kopova "Istok" i "Zapad".

Ministar je rekao da su pozvani prijatelji iz Evropske unije, Kine i Rusije da kažu koja je opcija najbolja da se situacija brže sanira.

"Kop ''Crljeni'' je u boljem stanju i tamo proizvodnja treba da počne u narednih nekoliko meseci, dok su polja D i E u dobrom stanju i ugalj je odatle krenuo put TENT-a. Imamo na deponijama do milion tona uglja, koji jeste vlažan i nije u idealnom stanju, ali očekujemo da se isuši", rekao je Antić.

Prema rečima ministra energetike i rudarstva, struje će biti dovoljni u narednoj zimskoj sezoni i građani ne treba da brinu.

"Restrikcija nije bilo ni u ovim apokaliptičnim uslovima, kada smo na trećini teritorije, imali katastrofu", dodao je Antić.

Situacija se sada, objasnio je on, stabilizuje, i posle TENT-a, ovih dana bi i Ðerdap trebalo da poveća svoj kapacitet.

Na pitalnje da li će biti ispitani pokušaju trgovaca strujom da zloupotrebe situaciju, Antić je odgovorio da je obavešten da će tužilaštvo pokrenuti postupak i preispitati šta se tu dešavalo i da li je bilo elemenata krivičnog dela od pojedinih trgovaca strujom koji su u ovakvim uslovima pokušali da Srbiji naplate struju po tri puta većim cenama.

"Ukoliko se utvrdi da ima elemenata krivičnog dela, niko neće biti pošteđen",
naglasio je Antić.

Izvor: Press Online

Pogledajte još